"Hesa Fredrik" testas som vanligt den 7 mars 2022.
"Hesa Fredrik" testas som vanligt den 7 mars 2022. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Johan Nilsson/TT

"Hesa Fredrik" testas i dag – så kommer det att låta

Klockan 15 i dag kommer utomhusvarningssystemet Viktigt meddelande, i folkmun kallat "Hesa Fredrik", att testas.
– Med tanke på omvärldsläget vill MSB betona att det är ett test, säger Anders Johannesson, enhetschef på MSB.


Fakta: Utomhusvarning med tyfoner (Hesa Fredrik)

Vanligtvis förmedlas Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) via radio och tv. Men vid riktigt allvarliga händelser används även utomhusvarningssystemet för viktigt meddelande.

Varningssystemet består av flera delar, där den kändaste är ljudsignalen Viktigt meddelande, även kallad Hesa Fredrik.

Via ljudanläggningar kan kommuner runt om i landet sända ut ljudsignaler för att varna vid allvarliga händelser, till exempel vid en gas- eller kemikalieolycka.

Systemet kan även sända signaler för flyg- eller beredskapslarm, för att varna allmänheten för omedelbar krigsfara eller luftangrepp.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Den 7 mars 2022, klockan 15, testas "Hesa Fredrik" och med anledning av kriget i Ukraina har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gått ut med extrainformation för att undvika eventuell oro.

MSB: Mycket oro efter kriget i Ukraina

Myndigheten har nämligen märkt av att det finns en oro och många frågor om säkerheten i Sverige efter Rysslands invasion av Ukraina.

— Vi får mycket telefonsamtal och mejl där befolkningen uttrycker en oro att det ska hända något här. Vi försöker dämpa och säga att det inte finns något överhängande hot mot Sverige även om omvärlden ser annorlunda ut och läget är spänt, säger Anders Johannesson vid MSB.

"Hesa Fredrik" den 7 mars: Hur låter det?

När "Hesa Fredrik" testas vid klockan 15 i dag låter först signalen från tyfonerna oavbrutet i sju sekunder, sedan följer 14 sekunders tystnad. 

Signaltestet pågår under minst två minuter. Klockan 15.05 kommer signalen faran över, vilket är en ihållande signal i 30 sekunder.

Skillnad mellan "Hesa Fredrik" och skarpa larm

Men hur ska man då veta att det verkligen är ett test som genomförs klockan 15 i dag och att det inte är ett skarpt flyglarm eller beredskapslarm som hörs?

— Det är en annan signal som går ut vid flyglarm än det VMA som vi testar i fredstid, säger Anders Johannesson.

Hur låter beredskapslarm och flyglarm?

Beredskapslarmet används om regeringen vill meddela att det råder omedelbar krigsfara eller att landet är i krig. Då sänds en 30 sekunder lång signal, följt av 15 sekunders uppehåll. Detta upprepas under fem minuter.

Flyglarmet används för att varna allmänheten om det militära försvaret upptäcker ett hotande luftangrepp. Ett flyglarm består av korta stötar under en minut.

TT
/
MSB
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!