Sambon berättar nu om tiden efter uthängningen.
Sambon berättar nu om tiden efter uthängningen. - Foto: Naina Helén Jåma/TT

Hennes sambo hängdes ut som pedofil och tog livet av sig: "Dödsstöten"

En man blev uthängd som pedofil på Dumpen.se och tog en månad senare sitt liv. Nu berättar hans sambo om tiden efter uthängningen och hur han försökt få vård.
– Han var så rädd att träffa någon som skulle känna igen honom, säger hon till Aftonbladet.


Mannen ifråga hängdes ut på Dumpen.se – en sajt som höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg är frontfigur för, och som hänger ut personer som de menar är pedofiler. 

Bara en dryg månad senare fick hans sambo, en kvinna i 40-årsåldern, det värsta av samtal: mannen hon levt med i nio år hade tagit sitt liv, vilket Dagens ETC var först med att rapportera om.

Han hade då hittats på ett tillfälligt skyddat boende där han bott sedan hotbilden mot honom, efter uthängningen, blivit allt mer omfattande, rapporterar Aftonbladet.

Mannen trodde att han stämde träff med flicka

Mannen ifråga ska, enligt sambon, ha förlorat sitt jobb och börjar spendera mycket tid framför datorn. Där kom han i kontakt med vad han trodde var en 13-årig flicka.

Hon sade att hon ville bli av med oskulden och mannen stämde träff med henne. Men när det var dags för mötet var det inte någon 13-åring som dök upp, utan Sara Nilsson som är ansvarig utgivare på Dumpen.se. 

Hon filmade det hela och snart var uthängningen på sajten ett faktum.

Sambon: "Han var så rädd"

Kort därpå strömmade hatet in, både på internet och i verkligheten. Någon skrev "pedofil" på familjens garageport och främlingar ringde till sambon för att upplysa henne om uthängningen. 

Samtidigt blev mannen allt mer isolerad.

– Detta med Dumpen jagade honom. Han var så rädd att träffa någon som skulle känna igen honom, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– När han sökte hjälp på en vårdcentral så bad de att han skulle ordna en remiss själv från psykiatrin. Jag upplevde det som att han bollades mellan olika vårdinrättningar. Man kan inte lägga sådant på någon som är självmordsbenägen.

I mitten av februari tog han sitt liv och sambon menar att uthängningen var "dödsstöten".

Sambon om Dumpen.se: "Ställer bara till det"

Både mannen och sambon anmälde det hela till polisen, som skickat ärendet vidare till Justitiekanslern. 

– De provocerar fram ett brott, vilket gör att polisen inte kan lagföra någon för det eftersom det inte håller i rätten. Så de ställer bara till det, säger sambon och betonar samtidigt att hon sympatiserar med alla barn som blir utsatta för övergrepp, säger hon till Aftonbladet.

Hon understryker också att hon inte står bakom det faktum att mannen hon levt med chattade och stämde träff med en minderårig flicka. 

Patrik Sjöberg om självmordet: "Tragiskt"

Sedan mannens självmord har hård kritik riktats mot Dumpen.se, både från rättsexperter och privatpersoner. 

Men Patrik Sjöberg menar att varken han eller Dumpen.se bär något ansvar för det som hänt, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om.

– Om jag känner något ansvar eller skuld i att han har tagit sitt liv? Han blev erbjuden hjälp. Han var fullständigt införstådd med att det han sysslade med var väldigt skevt, säger han till Aftonbladet och beskriver det hela som "tragiskt".

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!