Hur värvas agenter till underrättelsetjänsten?
Hur värvas agenter till underrättelsetjänsten? - Foto: Pexels och Fredrik Sandberg/TT

Så värvas vanliga människor som agenter i kriget: "Oskyldigt"

Kriget i Ukraina har lämnat städer förstörda och familjer splittrade och bilderna på invasionen sprids världen över. I det dolda verkar samtidigt underrätelsetjänster runtom i världen och agenter värvas. Men hur går det till? Nyheter24 reder ut.


Den 24 februari inledde Ryssland sin invasion av Ukraina. Här kan du läsa vad vi vet om kriget.

Bilder på krigets förödelse, i form av förstörda byggnader, människor på flykt och till och med döda kroppar, sprids nu världen över. 

Men i det dolda opererar också ländernas underrättelsetjänster och nya agenter värvas – utan att de vet om det.

Vanliga människor blir agenter: "Börjar oskyldigt"

I P3:s "Morgonpasset" berättar Björn Fägersten, expert på underrättelsetjänst och chef för Utrikespolitiska institutets Europaprogram, om processen då helt vanliga invånare värvas som agenter för att spionera för främmande makt.

– Det är flera olika steg där man försöker att på något sätt etablera kontakt. Framförallt börjar ett sånt här samarbete på ett väldigt oskyldigt sätt, säger han och fortsätter:

– Ofta är det så att den som i slutändan blir spion inte riktigt förstår vad som händer förrän i ett senare skede när man inser att "oj, jag har redan delat med mig av information som jag inte borde". 

Säpo: 6 steg – så värvas nya agenter

Mer specifikt rör det sig, enligt Säpo, om sex olika steg i värvningen av nya agenter:

  1. Analys. Processen inleds med att analysera vilken information underrättelsetjänsten är ute efter.
  2. Målsökning. En officer vid underrättelsetjänsten får uppdraget att lokalisera en person som har den information man eftersöker.
  3. Studie. Officeren vid underrättelsetjänsten kartlägger personen ifråga – dess personlighet, ekonomi och familj – för att bedöma om denne kan arbeta för främmande makt.
  4. Närmande. I de fall då personen bedöms vara lämplig söker officeren här kontakt med denne. Det hela ska upplevas som spontant eller slumpartat – trots att det sker på ett mycket planerat sätt.
  5. Vänskap. Officeren inleder sedan en relation med personen, som då utsätts för "en charmoffensiv" med exempelvis gåvor. I detta skede testas även personens förmåga att utföra mer oskyldiga uppdrag och dennes omdöme bryts ner – i regel under flera år.
  6. Värvning. Avslutningsvis ombeds personen lämna hemlig information av något slag. Om personen går med på detta har denne blivit agent för främmande makt.
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!