Edvin Gyllensvaan, 28, dömdes för dubbelmordet i Mantorp.
Edvin Gyllensvaan, 28, dömdes för dubbelmordet i Mantorp. - Foto: Polisen och Jeppe Gustafsson/TT

Så lever Edvin Gyllensvaan i dag – mördade pensionärspar i Mantorp

Edvin Gyllensvaan, 28, dömdes till livstids fängelse efter att ha bundit fast och skurit halsen av ett pensionärspar i Mantorp under sommaren 2017. Nyheter24 har tittat närmare hur han lever idag.


Den 11 juni 2017 mördade den nu 28-årige Edvin Gyllensvaan ett för honom helt främmande pensionärspar i deras bostad i Mantorp och det kallblodiga dubbelmordet fick stor medial uppmärksamhet.

Edvin Gyllensvaan dömdes för morden i Mantorp

Paret hittades bakbundna och knivskurna och under våren 2018 dömdes Edvin Gyllensvaan till livstids fängelse i Linköping tingsrätt för två fall av mord.

Domen överklagades, men hovrätten följde tingsrättens linje och fastslog livstidsdomen mot den unge mannen. 

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

"I sitt eget hem har makarna NN på ett mycket grymt sätt först berövats sin rörelsefrihet, och sedan genom omfattande, brutalt våld även sina liv. Allt talar för att de helt saknat möjlighet att försvara sig", skrev Göta hovrätt i domen som Nyheter24 tagit del av.

Edvin Gyllensvaans liv i fängelset idag

Efter det att Edvin Gyllensvaan dömdes för de två morden placerades han på Norrtäljeanstalten, vilket är en anstalt av högsta möjliga säkerhetsklass.

Gyllensvaan har sedan dess fått flera permissioner. Så sent som i januari 2021 fick han bifall för en bevakad permission. Då önskade han, enligt Kriminalvårdens beslut, "gå till butiken Spel & sånt, elgiganten, handla tidningar och äta på McDonalds".

Mantorpmördaren varnad i fängelset

Men Edvin Gyllensvaans tid i fängelset har också innefattat varningar. 

I april 2021 utfärdade Kriminalvården en varning efter att Gyllensvaan, tillsammans med två andra intagna, manipulerat låset på en dörr med "hårt rullat papper", enligt beslutet som Nyheter24 tagit del av.

Den dömde mördaren överklagade varningen, men även förvaltningsrätten anser att Kriminalvården haft tillräckliga bevis och skäl att utdela varningen.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Edvin Gyllensvaan hade "dödslista" för familjen

Till en början skulle Edvin Gyllensvaan få obevakade besök av sin familj, men detta beslut stoppades under våren 2019, enligt Expressen.

Kriminalvården pekade då på hur Gyllensvaan haft en mental, "strategiskt rangordnad", dödslista över sin familj och att han fortsatt har "våldstankar och våldsfantasier", vilket Expressen då rapporterade om.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!