Ukrainska flyktingar i Karlskronas hamn. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln. Arkivbild.
Ukrainska flyktingar i Karlskronas hamn. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln. Arkivbild. - Foto: TT

Risk att flyktingar utnyttjas: "gamarna finns där"

Kvinnor och barn är särskilt utsatta när de flyr från krig. Polisen i Stockholm har inlett en särskild insats för att förebygga människohandel när flyktingarna anländer.Många av dem kan inte engelska och det är väldigt lätt att de hamnar hos fel personer, säger insatsledare Daniel Löfgren.


Över tre miljoner människor har flytt krigets Ukraina och nio av tio av dem är kvinnor och barn. FN:s flyktingorgan UNHCR är en av många aktörer som varnat för att just kvinnor och barn är extra utsatta när de befinner sig i främmande omgivningar och riskerar att utnyttjas av människohandlare.

— Det är tyvärr ingenting som överraskar över huvud taget. Vi har fått en del information från bland annat Polen. De såg redan på uppsamlingsläger och hotell att de här gamarna finns där och försöker hitta lämpliga offer, säger Mats Paulsson, senior utredare inom prostitution och människohandel på Jämställdhetsmyndigheten.

Myndigheten känner hittills inte till några fall av människohandel i Sverige kopplade till ukrainska flyktingar. Däremot har det under möten med Polisen och Migrationsverket framkommit att personer som man är "fundersam till" synts till när flyktingar tagits emot.

"Fula gubbar"

I Stockholm har polisen fått signaler om att så kallade "fula gubbar" och "ljusskygga personer" har rört sig vid färjeterminalen i Nynäshamn och tagit kontakt med kvinnor. Uppgifterna kommer både från poliser på plats och från frivilligorganisationer som tar emot flyktingarna som anländer med färjor från Polen.

Hittills finns dock inga konkreta ärenden, men Stockholmspolisen har med anledning av informationen inlett en stor insats kallad "Accepto" för att förebygga och stoppa människohandel, vilket Expressen var först med att rapportera om.

— Det är det lägsta av det lägsta, att utnyttja människor som kommer från ett krig, är i total kris och har fått lämna allt. Det är fruktansvärt, säger insatsledare Daniel Löfgren.

Polisen är bland annat på plats på färjeterminalen i Nynäshamn, beredd att avbryta eventuella brottsförsök. Man arbetar också med att samla in information och uppger att det kan bli aktuellt att sätta in resurser på fler platser, som utanför Migrationsverkets lokaler.

Ser flera risker

Daniel Löfgren ser flera potentiella risker för de flyktingar som nu kommer till Sverige.

— Alltifrån den snuskiga gubben som erbjuder boende och vill ha betalt in natura, till den mer organiserade människohandeln där personerna tas in i sexindustrin med prostitution. Men också arbetskraftsexploateringen, att personerna utnyttjas till minimilöner på olika arbetsplatser.

Han betonar att människor som kommer till ett nytt land där de inte kan språket är otroligt utsatta.

— Många av dem kan inte engelska och det är väldigt lätt att de hamnar hos fel personer. Samtidigt är det viktigt att säga att de allra, allra flesta människor som engagerar sig är goda och vill hjälpa till, men i den här mängden av goda finns det tyvärr folk med dåliga avsikter, säger Daniel Löfgren.

Även i södra Sverige är polisen medveten om risken för att människor som flyr ska hamna i människohandel och arbetar bland annat med att informera flyktingarna vid gränsen om vilken hjälp de kan få från Migrationsverket.

— Det här är personer som är i stort behov av hjälp och de har inte samma marginaler att vara misstänksamma som du och jag har i en vanlig situation, säger Calle Persson, presstalesperson i polisregion Syd.

Ensamkommande utsatta

Ensamkommande barn eller barn som är saknade eller har kommit bort under flykten är särskilt utsatta för människohandel, sexuella övergrepp och exploatering vid konflikter, enligt Sophie Josephson, senior barnrättsrådgivare på organisationen Ecpat, som arbetar mot sexuell exploatering av barn.

Hon berättar att det under kriget i Ukraina har förekommit initiativ på sociala medier där folk uppmuntrats att ta emot barn och vill därför särskilt understryka att alla barn måste registreras hos myndigheterna, så att deras rätt till ett tryggt boende, skola och sjukvård tillgodoses.

— Det kan också vara så att många av barnen är traumatiserade och behöver stöd. Vi känner en oro för att de här barnen inte får tillgång till sina grundläggande rättigheter och utnyttjas av personer som exempelvis kan ha ett sexuellt intresse för barn, säger hon.

"Oerhörd cynism"

Utifrån erfarenheterna från den förra flyktingkrisen, då många ensamkommande barn kom till Sverige, befarar Sophie Josephson att människor kommer utnyttja situationen.

— Då hade vi situationer där barn tilläts flytta ihop med det som hävdades var släktingar utan att man ens kollade upp om man faktiskt hade någon relation till barnet, och situationer där vi tillät barn som var under 18 att gifta sig med vuxna personer och komma hit på anknytning.

Att händelser som krig, svält och miljökatastrofer göder människohandeln är ett välkänt faktum, enligt Mats Paulsson. I sitt arbete i forna Jugoslavien under kriget och på Haiti efter jordbävningen såg han att "människohandlarna fanns där det fanns barn att hämta".

— Det finns en oerhörd cynism bland de här människorna. Man vet att en människa har ett värde i rena pengar och kan utnyttjas både till det ena och det andra. En del livnär sig helt enkelt på det.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!