Långvarig anspänning hos dem som flytt kriget kan leda till utmattning, posttraumatiskt stressyndrom och andra psykiska besvär – även långt efter att livet stabiliserats i det nya hemlandet. Arkivbild.
Långvarig anspänning hos dem som flytt kriget kan leda till utmattning, posttraumatiskt stressyndrom och andra psykiska besvär – även långt efter att livet stabiliserats i det nya hemlandet. Arkivbild. - Foto: TT

Mentala ärr kan visa sig långt efter flykten

Du bär på en stark oro. Är konstant på spänn. Har svårt att koncentrera dig ens på enkla vardagsuppgifter. Traumatiska minnesbilder jagar dig under dagarna – och i mardrömmar om nätterna.Så beskriver Karl Torring hur personer som flytt krig och kaos mår, i grova drag, när de kommer till Sverige.


Fakta: Psykisk ohälsa hos flyktingar

Omkring 20–30 procent av alla asylsökande och nyanlända i Sverige beräknas lida av någon form av psykisk ohälsa, enligt en rapport från Socialstyrelsen 2015.

En enkätundersökning från Röda Korset 2016 visade att omkring 36 procent av nyanlända flyktingar från Syrien led av ångest/depression och 30 procent uppfyllde kriterierna för PTSD. Bland asylsökande från Eritrea och Somalia var den psykiska ohälsan ännu mer utbredd.

Röda Korset framhåller samtidigt att den psykiska ohälsan skiljer sig åt mellan olika grupper av flyktingar, bland annat när det gäller ålder, ursprungsland och socioekonomiska förutsättningar.

Källor: Socialstyrelsen, Röda Korset.

Som psykolog och chef vid Röda Korsets behandlingscenter i Stockholm har Karl Torring lång erfarenhet av att möta flyktingar, och han tror att detta är ungefär vad man kan vänta sig även hos dem som flytt från Ukraina.

— Många har en ständig beredskap för fara, och rädsla för att det ska hända igen, som sitter i. Det skapar enorm trötthet och många blir utmattade för att de hela tiden är på sin vakt, säger Karl Torring.

Präglar vardagen

Den starka rädslan kan begränsa vardagslivet och många undviker allt som förknippas med de svåra upplevelserna – dofter, känslor eller människor som triggar i gång minnena.

Störst risk för psykiskt trauma har de som haft direkta krigsupplevelser: sett människor bli skadade eller dö, hus och städer förstöras, och kanske fruktat för sitt liv.

— Det spelar också stor roll om du haft flera sådana upplevelser under längre tid, då är risken ännu högre. Även mottagandet längs vägen och här i Sverige påverkar, säger Karl Torring.

Vissa mår så psykiskt dåligt och har så akuta krisreaktioner att de inte fungerar i vardagen och behöver omedelbara vårdinsatser så att upplevda trauman inte förvärras. Men den gruppen är i minoritet, visar erfarenheter från tidigare flyktingströmmar.

Tak över huvudet först

I stället är det först och främst hjälp med basala behov som är viktigt, som tak över huvudet, mat och sjukvård, framhåller Karl Torring. Några mer omfattande psykologiska insatser eller behandlingar är det oftast inge läge för då många fortfarande befinner sig i en akut stressreaktion och inte är mottagliga.

Då är i stället det mänskliga mötet är viktigast, menar Karl Torring.

— Att bli sedd och lyssnad på. Och att normalisera de egna reaktionerna på vad man har varit med om, det är en viktig första krisinsats, säger han.

Många flyktingar befinner sig fortfarande i en akut krisreaktion och är inte är mottagliga för behandling for sina psykiska trauman när de nyligen kommit till Sverige, berättar Karl Torring, chef vid Röda Korsets behandlingscenter i Stockholm.

För majoriteten klingar den psykiska stressen successivt av när tillvaron känns tryggare. Men hos vissa hänger den kvar och den långvariga anspänningen kan leda till utmattning, posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), depression eller andra besvär.

Enligt Karl Torring går det att urskilja fyra grupper när det gäller hur flyktingars psykiska hälsa utvecklas. Den största gruppen är de vars symtom försvinner av sig självt med tiden. Den andra gruppen mår fortsatt psykiskt dåligt, men blir bättre av behandling.

Besvären kan dröja

En tredje grupp finner sig väl på plats i sitt nya hemland och kan må relativt bra under flera år, för att sedan drabbas av bakslag.

— Det kan ha hänt något här eller i hemlandet som väcker minnena till liv och utlöser posttraumatiskt stressyndrom, säger Karl Torring.

Den sista gruppen är de personer som aldrig återhämtar sig psykiskt.

— Ofta beror det på intensiteten i upplevelserna: Att man har utsatts för traumatiska händelser under lång tid, och kanske bär på något annat trauma sedan tidigare. Allt det påverkar ens personlighet och sätt att fungera resten av livet, säger Karl Torring.

Lång tid framåt

Flyktingar löper även en ökad risk att diagnosticeras med olika typer av psykiska sjukdomar, framför allt PTSD, under lång tid efter ankomsten till Sverige. Det visar bland annat forskning om flyktingar som kom hit från Balkankriget under 1990-talet och som jämfördes med immigranter från andra europeiska länder.

Risken är större för de som kommer hit i ett senare skede och de som kommer ensamma och saknar socialt sammanhang, berättar Filip Arnberg, psykolog vid Centrum för katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet och en av dem som ligger bakom forskningen.

— Balkankriget ledde till att väldigt många flyktingar kom hit – och nu räknar vi med ännu fler från Ukraina. Vi behöver vara beredda på risken för olika former av psykisk ohälsa hos dem under lång tid framöver, säger han.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Polisen rapporterar om stöld, Vimmerby

2 timmar sedan
"Inbrott i butik i centrala Vimmerby.", skriver polisen på sin hemsida.