Provisoriskt pass
Ett provisoriskt pass ska inte ses som ett alternativ till ett ordinarie, enligt gränspolisens Lisa Granqvist. Arkivbild. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och Janerik Henriksson/TT

Polisen: Räkna inte med provisoriska pass

De långa väntetiderna på att förnya passet har ökat efterfrågan även på provisoriska pass, rapporterar P4 Uppland. Men enligt gränspolisen på Arlanda är det ingen bra lösning för ressugna.


— Man ska inte räkna med att det går att lösa genom att ställa sig i kön till provisoriska pass. Det gäller att vara ute i god tid och försöka få tag i ett ordinarie pass, säger kommissarie Lisa Granqvist till radion.

Svårt att få tag i provisoriska pass

Trycket är enligt gränspolisen extremt högt och möjligheten att ta nya kölappar får stängas av om dagarna. Provisoriska pass är en nödlösning som bara gäller för en resa.

— Man använder det inte så som det är tänkt. Vi är inte dimensionerade för att ta hand om det ökade trycket som uppstått på grund av den passkulden som finns, säger Granqvist till P4 Uppland.

Ett vanligt pass och nationellt id-kort söks hos polisen. Just nu är bokningssystemet mycket ansträngt och väntetiden kan vara flera månader.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har försökt få tag i passtider?
Tack för din röst!