Vad händer om en atombomb slår ner i Sverige?
Vad händer om en atombomb slår ner i Sverige? - Foto: U.S. Department of Energy/AP/TT och Hasse Holmberg/TT

Scenariot: Det händer om en atombomb slår ner i Sverige

Försvarsmakten har konstaterat att det, i nuläget, inte finns något kärnvapenhot mot Sverige. Men vad skulle egentligen ske om en atombomb, i värsta fall, slog ner i svensk stad? Det har Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) studerat.


Kriget i Ukraina har pågått i närmare 40 dagar och de ryska angreppen mot ukrainska städer har lett till stor förödelse och alltjämt stigande dödstal. Här kan du läsa om krigets första månad.

Under krigets gång har den ryska ledningen gjort flera uttalanden som av bedömare tolkats som implicita hot om användande av kärnvapen, vilket lett till stor oro runtom i världen.

Läs mer om vad ett kärnvapenkrig skulle innebära för Sverige här.

Vad händer om en atombomb släpps i Sverige?

Försvarsmakten har, enligt SVT, uppgett att det inte finns något direkt kärnvapenhot mot Sverige, men om det värsta tänkbara inträffar, vad händer då? Det är just det scenariot Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) studerat.

Mer specifikt har forskarna tittat närmare på hur en mellanstor atombomb skulle slå mot staden Nynäshamn i Södermanland. Så här skulle effekterna se ut, inom olika avstånd från platsen där atombomben slår ner:

  • Inom 500 meter: Ett eldklot, med en temperatur på drygt en miljon grader, sprider ut sig inom denna radie.
  • Inom 1,8 kilometer: Radioaktiv strålning sprider sig inom denna radie och dödar alla oskyddade.
  • Inom 3,9 kilometer: En värmevåg från eldklotet sprider sig inom denna radie och kan då leda till tredje gradens brännskador.
  • Inom 5,4 kilometer: Tryckvågen från atombomben sprider sig inom denna radie och kan ställa till med stor skada.

Människor "förångas" vid atombombens centrum

FOI konstaterar att Nynäshamn, i det fiktiva scenariot, skulle förstöras totalt och att de allra flesta i staden skulle dö.

– Nära centrum, det såg vi också i Hiroshima, förångas människokroppar i princip. Det är en ögonblicklig död, säger Stefan Appelgren, enhetschef kärnvapenfrågor FOI, till SVT

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!