Hovrätten för Västra Sverige meddelade i dag dom i målet om en skolattack i Varberg. Arkivbild.
Hovrätten för Västra Sverige meddelade i dag dom i målet om en skolattack i Varberg. Arkivbild. - Foto: TT

Sänkt skadestånd efter skolattacken i Varberg

Skadestånden efter skolattacken i Varberg sänks kraftigt.Hovrätten ändrar domen på flera punkter, men dömer liksom tingsrätten den åtalade mannen till rättspsykiatrisk vård.En elev skadades lindrigt när mannen tog sig in på skolan med yxa och kniv.


Det var den 28 januari förra året som mannen tog sig in på en gymnasieskola i Varberg, beväpnad med kniv och yxa samt klädd i arbetskläder och hjälm med visir.

En 17-årig elev skadades i handen vid händelsen. När mannen självmant lämnat skolan hittades också molotovcocktails som han misstänks ha haft med sig.

Nu ändrar hovrätten domen mot mannen på flera punkter, bland annat när det gäller skadeståndet.

Överklagade domen

I tingsrätten dömdes mannen att betala stora skadeståndsbelopp till flera olika personer, sammanlagt cirka 1,4 miljoner kronor. Hovrätten har dock ogillat eller skrivit ner summan till totalt cirka 130 000 kronor till elva personer.

Mannen själv har hela tiden nekat till att han planerade att mörda och överklagade därför domen.

Hovrätten friar nu på punkten om försök till mord och dömer i stället för misshandel och elva fall av grovt olaga hot. Dessutom döms mannen endast för försök till mordbrand, i stället för försök till grov mordbrand.

"Komplexa frågor"

Åklagaren Henrik Kindlund är ändå nöjd med domen.

— Vi har gått igenom domen och tycker att det är en välskriven och välformulerad dom, säger han till TT.

— Det har varit väldigt komplexa frågor gällande rubriceringarna av de här gärningarna, så vi accepterar hovrättens dom.

När det gäller påföljden kommer hovrätten till samma slutsats som tingsrätten och dömer mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!