Anders Ygeman (S) ger svar på tal efter Jimmie Åkessons (SD) kravlista.
Anders Ygeman (S) ger svar på tal efter Jimmie Åkessons (SD) kravlista. - Foto: Stefan Jerrevång/TT, Janerik Henriksson/TT, Marko Säävälä/TT

Anders Ygeman om SD-förslaget: ”Bara Hitler som provat”

Migrationsminister Anders Ygeman (S) kritiserar Jimmie Åkessons förslag om indraget uppehållstillstånd för familjer till grovt kriminella och jämför det bland annat med Hitlertyskland.


Under torsdagen besökte Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Skäggetorp, ett område i Linköping som drabbats av de våldsamma upploppen som bröt ut i helgen till följd av Rasmus Paludans koranbränning.

Jimmie Åkessons krav mot brottsliga familjemedlemmar

Med sig hade Jimmie Åkesson en lista med åtgärder. En av punkterna handlade om indraget uppehållstillstånd för en hel familj om en av familjemedlemmarna ägnar sig åt allvarlig brottslighet. Åkesson kallar förslaget "exceptionellt", men att det krävs en utredning.

Sverigedemokraterna anser även att man ska kunna dra in sociala rättigheter, såsom bidrag, för de föräldrar vars barn begår brott.

Enligt en av punkterna ska personer som "uppvisar brister i sina förpliktelser gentemot det svenska samhället eller utgör särskild risk" ska också kunna utvisas för en "asocial livsstil", utan att de dömts för brott, skriver TT.

Anders Ygeman riktar stark kritik mot Jimmie Åkesson

SD-förslaget möttes av stark kritik, inte minst från migrationsministern Anders Ygeman (S).

– Jag tror att de enda länderna i Västeuropa som har provat det här var under Hitlertyskland, säger han till TV4 Nyheterna.

Ygeman fortsätter med att jämföra förslaget med ”sharialagar”.

— Det är en kollektiv bestraffning som vi inte har i det svenska rättssystemet eller det västerländska. Det finns i sharialagar, det fanns i Tyskland under 30- och 40-talet. Det är den typen av rättssystem de hämtar inspiration från.

Som svar på tal anser Åkesson att familjerna besitter ansvaret att hålla koll på sina barn, och menar att det "krävs konsekvenser om man inte håller reda på sina ungar", skriver Omni.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!