Tolv poliser skadades – Örebropolisen: "Var så förberedda vi kunde"
Tolv poliser skadades – Örebropolisen: "Var så förberedda vi kunde" - Foto: Kicki Nilsson/TT, Pavel Koubek/TT

Tolv poliser skadades – Örebropolisen: "Var så förberedda vi kunde"

Kaos utbröt i samband med en planerad högerextrem sammankomst i Örebro på fredagen. Tolv poliser skadades och fyra polisfordon stacks i brand. Jag tror vi var så förberedda som vi kunde, säger Peter Karlsson, kommenderingschef vid polisen i region Bergslagen.


Våldsamt upplopp i Örebro

Partiledaren för det danska högerextrema partiet Stram kurs, Rasmus Paludan, hade på fredagskvällen tillstånd för ett torgmöte där koranen skulle brännas i Örebro.

Polisen beslutade samma dag att flytta demonstrationen från stadsdelen Vivalla till centrala Örebro där kaoset gick sedan överstyr. Upplopp utbröt och polisen fick till slut ställa in sammankomsten.

Polisen hade inte räknat med graden av våld

Polisen i region Bergslagen hade planerat för den allmänna sammankomsten under en tid, enligt Peter Karlsson, som säger att "förmåga och resurs och kompetens" fanns på plats från både polisregion Bergslagen, Stockholm och Öst.

— Sen möts vi av 200 individer som visar sig ha både motivation och förmåga att bedriva våldshandlingar mot polis ganska tidigt i kommenderingen, säger Karlsson.

TT: Och det var man inte beredd på?

— Nej, alltså det kan ju ligga med i planeringen som ett "worst case scenario", men aggressionen från den här samlingen människor sticker ut.

TT: Men med tanke på de våldsamheter som utbröt i Linköping och Norrköping bara dagen innan – borde man inte varit förberedd på att aggressioner kunde blossa upp?

— Jag tror vi var så förberedda som vi kunde. Sen att möta 200 stycken som är synnerligen våldsbenägna och med de aggressiva tendenserna och dessutom motivationen att begå brott mot polis, det hade vi naturligtvis inte, så snabbt, räknat med, säger Karlsson.

Tidigare upplopp

På torsdagen utbröt upplopp i Linköping och Norrköping då Paludan fått tillstånd att anordna sammankomster där koranen skulle brännas.

På fredagen greps åtta personer i Stockholm, misstänkta för våldsamt upplopp, i samband med Paludans möte i Rinkeby.

Inför den högerextrema sammankomsten i Örebro fördes en bra dialog mellan polisregionerna, menar Peter Karlsson.

Utreder händelserna

Det är för tidigt att säga hur polisen behövt planera eller vilka resurser som hade behövts för att stå emot upploppet i Örebro, säger Karlsson.

— Vi har många frågor som det är för tidigt att svara på. Vi måste utvärdera händelsen såklart och följa upp.

Nu har Polisen i region Bergslagen gått in i ett mer intensivt utredningsspår, säger Peter Karlsson, detta för att försöka identifiera individer som nu misstänks för brott.

— Vi har ett antal, ett inte allt för ringa antal heller, som är misstänkta för brott. Så det är det vi gör nu och ser framåt, säger Karlsson.

I det arbetet bli material och uppmaningar till våldsamheter på sociala medier en viktig del.

— Vi har hämtat in information från sociala medier och gör det fortsättningsvis. Jag tror det kommer hjälpa oss i utredningsverksamheten framåt, säger Karlsson.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!