Kravallpolis på plats då en stadsbuss brann i stadsdelen Rosengård i Malmö natten till söndagen.
Kravallpolis på plats då en stadsbuss brann i stadsdelen Rosengård i Malmö natten till söndagen. - Foto: TT

Polisen försvarar taktiskt val

Efter helgens oroligheter i Malmö står polisen fast vid att agerandet var det rätta.Jag är nöjd med det taktiska valet som gjorts, säger polisområdeschef Petra Stenkula.


Först blev det tumult med bland annat stenkastning när högerextremisten Rasmus Paludan tidigt på lördagskvällen skulle demonstrera på rastplatsen Skånegården i stadens södra utkant. En bil körde in i ett av polisens kravallstaket. Föraren greps och är misstänkt för mordförsök.

Vid midnatt startade kraftiga ordningsstörningar i stadsdelen Rosengård. En stadsbuss stacks i brand och bränder utbröt i ett miljöhus och ett sopkärl. Dessutom kastade maskerade orosstiftare så kallade molotovcocktails mot polisen.

Polisen har ett tiotal utredare i arbete för att få fatt i våldsverkarna.

— Det finns ett omfattande filmmaterial som ska hjälpa oss med identifieringen och vilka brott som kan ha begåtts, säger Petra Stenkula i en intervju med TT.

— Det finns både de vi känner igen och de vi inte känner igen.

Petra Stenkula, polisområdeschef Malmö, under söndagens pressträff.

Grep ett barn

Hittills är 18 anmälningar upprättade. Några personer ur allmänheten skadades lätt vid Skånegården och polisfordon fick skador.

— De här våldsverkarna är helt oresonliga, säger Petra Stenkula och påminner om att vid tidigare liknande händelser har polisen kunnat konstatera att det fanns personer i bakgrunden som organiserat oroligheterna.

Hon påpekar att bland orosmakarna fanns mycket unga människor.

— En som greps för våldsamt upplopp ute på Skånegården var endast 16 år gammal och det säger ganska mycket när man är 16 år gammal och är så drivande i våldsamma upplopp, så vi måste naturligtvis jobba långsikt med detta.

Social "trigger"

Polisen flyttade Paludans sammankomst från Landskrona till Malmö för att bättre kunna bemästra situationen. På frågan om det beslutet kom för sent, svarar Petra Stenkula:

— Det var allmänt känt att han skulle vara på plats, och ibland är det så att social oro smittar, säger hon och beskriver att händelserna dagarna innan kan ha fungerat som en “trigger”.

— Jag är nöjd med det taktiska valet som gjorts. Vi har haft den här typen av möten där tidigare. Vi får inte lov att sätta en allmän sammankomst mitt ute i skogen utan de som ska lyssna på den måste också kunna ta sig dit.

Petra Stenkula poängterar att Rasmus Paludan varit i Malmö flera gånger tidigare med begränsade våldsutbrott:

— Då har hans sammankomster kunnat genomföras.

Den dansk-svenske högextremisten Rasmus Paludan tänder eld på en koran vid en demonstration i Malmö i februari, den gången utan svåra våldsutbrott. Arkivbild.

Backar inte

På frågan om hur polisen förbereder sig på kommande sammankomster med honom, svarar hon att det är något som polisen nationellt överväger:

— Det är svåra juridiska avvägningar.

— Vi kommer inte att backa. Vi accepterar inte den här typen av yttringar, säger Petra Stenkula och kallar det som skett "helt oacceptabelt".

Regionpolischef Carina Persson skriver på polisens hemsida :

"Trots omfattande planering, många och kloka val, samt väl tilltagen resurs hamnade vi under lördagsnatten i en situation som inte är acceptabel, i vårt land eller någon annanstans".

Hon fördömer händelserna och vänder sig till de ansvariga individerna:

"Ni har utsatt såväl medborgare som polis och räddningstjänst för en allvarlig fara. Genom ert avskyvärda agerande skapar ni ett samhälle som ingen av oss vill leva i."

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!