Efter upploppen: Pressträff med Rikspolischefen
Efter upploppen: Pressträff med Rikspolischefen - Foto: Kicki Nilsson/TT, Jonas Ekströmer/TT

Efter upploppen: Pressträff med Rikspolischefen

Rikspolischef Anders Thornberg har kallat till pressträff med anledning av de senaste dagarnas upplopp på flera orter. Flera poliser har skadats i sammandrabbningarna men polisen har också fått kraftig kritik för att inte ha stoppat vandalerna eller gripit fler på plats.


Rikspolischefen kallar till pressträff 

Rikspolischef Anders Thornberg har kallat till pressträff med anledning av de senaste dagarnas upplopp på flera orter i Sverige.

I ett tidigt uttalande i samband med de första upploppen i Norrköping och Linköping skrev Thornberg i ett uttalande:

"Vi har sett våldsamma upplopp tidigare. Men det här är något annat. Det är ett grovt våld som riktar sig mot liv och egendom, framför allt mot poliser. Det är mycket oroväckande och vi kommer ta till kraftfulla motåtgärder. Det här ska inte fortsätta".

Pressträffen inleddes klockan 11.

"Inga vanliga motdemonstranter" 

Rikspolischefen fördömer påskhelgens upplopp runtom i Sverige och uppmanar människor att hålla sig borta från upploppen om områden. 

– Livsfarliga attacker har riktats mot oss, säger Rikspolischefen Anders Thornberg under pressträffen och fortsätter: 

– Det här är försök till mord och grovt blå ljus sabotage. 

Rikspolischefen tror även att de som är inblandade inte är "vanliga motdemonstranter" och menar att personer med gängkopplingar ligger bakom upploppen. 

- Vi har misstankar om att de inblandade har kopplingar till kriminella gäng, säger Anders Thornberg.

Han uppmanar även folk att hålla sig undan de kriminellas upplopp för egen säkerhet, och även för att underlätta för polisen att återställa ordningen. 

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.