Att politikern Rasmus Paludan har fått demonstrationstillstånd har lett till våldsamma upplopp i flera svenska städer.
Att politikern Rasmus Paludan har fått demonstrationstillstånd har lett till våldsamma upplopp i flera svenska städer. - Foto: Kicki Nilsson/TT och Stella Pictures

Därför är Rasmus Paludans manifestation laglig – enligt experten

Att politikern Rasmus Paludan har fått demonstrationstillstånd har lett till våldsamma upplopp i flera svenska städer. Enligt Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet, är däremot manifestationerna inom lagens ramar.


Den högerextrema danska politikern Rasmus Paludan har skapat stor uppståndelse när han under påskhelgen fick polistillstånd för att genomföra manifestationer mot islam på flera ställen i Sverige,  däribland Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö. I manifestationerna ingick bland annat koranbränning. Här kan du läsa vad som har hänt, dag för dag.

Därför är inte det inte brottsligt att bränna Koranen: "Kritik mot religion"

I flera städer har detta lett till våldsamma upplopp, skadade personer, brända polis- och privatbilar och annan skadad egendom. Trots detta har Paludan fått fortsätta sin turné runt om i Sverige. 

Enligt Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet, är det helt inom lagens ramar.

– Att det inte är hets mot folkgrupp beror på att det inte är direkt kränkande mot en viss grupp. Om man kombinerar koranbränning med att kritisera alla muslimer, genom att säga exempelvis “de är dumma på alla sätt”, då skulle det kunna vara hets mot folkgrupp. Men enbart att bränna koranen är snarast kritik mot en viss religion, förklarar Nergelius för Nyheter24 och fortsätter: 

– Yttrandefrihetsgrundlagen skyddar även religionskritik och även att man driver med en viss religion, kanske i något tv-program, en komediserie eller liknande. Det är rätt högt i tak vad gäller just att man driver med religioner.

Bilar i brand på Von Rosens väg vid Rosengårdsskolan. Foto: Johan Nilsson/TT

Joakim Nergelius: "Då kan det vara hets mot folkgrupp..."

Nergelius förklarar vidare att inskränkningar av yttrandefriheten med hänvisning till religion upphävdes för ungefär 50 år sedan, men dessförinnan var det straffbart. 

Enligt Joakim Nergelius är det svårt att ange exakt var gränsen går, och att det finns situationer som är en gråzon. Det som däremot går att fastställa är att det inte finns något förbud mot att skoja med eller kritisera en viss religion, oavsett vilka former själva religionskritiken tar sig. 

– Det man kan säga är att uttalanden mot en viss grupp, exempelvis en religiös grupp, där man säger “vi gillar inte koranen, så alla som tror på koranen är dumma”, då kan det vara fråga om hets mot folkgrupp, säger han och fortsätter: 

– Och likaså om man uppmanar till brott, att man säger “nu bränner vi koranen, men sen går vi hem och bränner hus där det bor muslimer”, då är det också ett brott, då är det uppvigling.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

VMA om kraftig brand i Södertälje

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Tiktok slängs ut ur USA. Eller? En rättslig strid väntar sannolikt, som kan ta flera år. Hur den prövningen kommer att falla ut är jättesvårt att sia om. Det är ytterst en fråga om en tolkning av konstitutionen, säger Nils Ivars, på advokatfirman Vinge i Sverige, som även är advokat i New York.

Polisen i Växjö rapporterar om brand

"Rökutveckling på Vänortsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

Kina stöttar den ryska försvarsindustrin, enligt USA. Peking tillbakavisar anklagelserna. Nu reser USA:s utrikesminister Antony Blinken till Kina för att öka trycket på supermakten om Ukrainakriget.

Trots gängvåldet – inget rår på knarkpriserna

Pandemi, inflation eller gängkrig – inget verkar bita på de historiskt låga gatupriserna på narkotika, enligt en ny rapport. Det visar på svårigheterna med att bekämpa den här marknaden, säger Ulf Guttormsson vid organisationen CAN.

Klart uppåt på Asienbörser

1 timme sedan
Det var klart uppåt för ledande index på Asienbörserna i onsdagens handel, till en del förklarad av optimism om de stora techbolagens utveckling.