Professorn arbetar vid Linnéuniversitetet i Växjö.
Professorn arbetar vid Linnéuniversitetet i Växjö. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Professor i Växjö spred rysk propaganda: "Zelenskyj är nazist"

En professor på Linnéuniversitetet i Växjö spred rysk krigspropaganda och hävdade bland annat att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är nazist – men lärosätet uppger att man inte kan agera.


Det var i en 24 minuter lång video, publicerad på både Youtube och Telegram, som professorn som är anställd vid Linnéuniversitetet i Växjö gjorda flera grova utspel i relation till kriget i Ukraina.

– Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är nazist och den ukrainska staden Lviv bör försvinna från jordens yta, sade han bland annat, vilket P4 Kronoberg var först att rapportera om. 

Linnéuniversitetet: "Inga förpliktelser"

Uttalandena har följts av kraftiga reaktioner från ukrainska anställda och studenter på universitetet. Men eftersom professorn inte uttalade sig inom ramen för sin tjänstgöring kan universitet inte agera på händelsen.

— Vi tar kraftfullt och tydligt avstånd från professorns uttalanden. Samtidigt tolkar vi det som att professorn har gjort de här uttalandena i egenskap av privatperson, säger Torbjörn Nilsson, biträdande universitetsdirektör på Linnéuniversitetet, till P4 Kronoberg.

— Då har vi som statlig arbetsgivare inga förpliktelser och vi kan inte heller ha synpunkter på när våra anställda uttalar sig i egenskap av privatperson.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!