Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mp öppnar för mittensamarbete

Nyheter | 28/04/2009 15:26

Vill bilda majoritet med något av mittenpartierna om inget block får majoritet.

Vänsteralliansen bör bilda majoritet med något av mittenpartierna om inget av blocken får majoritet i nästa val.

Det anser miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Oppositionspartierna har tidigare deklarerat att de inte tänker bilda en minoritetsregering som är beroende av någon form av stöd från Sverigedemokraterna (sd). På Politikerbloggen upprepar Peter Eriksson nu detta samtidigt som han kritiserar statsminister Fredrik Reinfeldt och kristdemokraternas ledare Göran Hägglund för att de inte ger besked i den frågan.

"De håller fortfarande öppet för att regera med sd som parlamentarisk grund. Jag tycker att det är problematiskt på grund av SD:s mer eller mindre rasistiska hållning", skriver han.

Samtidigt föreslår han att vänsteralliansen bör bjuda in något av mittenpartierna, om inget av blocken får egen majoritet efter valet 2010. " I det läget tycker jag att alla demokratiska partier måste vara beredda att skapa en ny majoritet utifrån läget i riksdagen. Det naturliga vore att de rödgröna bjuder in något av de så kallade mittenpartierna till ett bredare samarbete", skriver han.

– Moderaterna tänker däremot miljöpartiet inte samarbeta med, framhåller Peter Eriksson.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin låter hälsa via sin pressekreterare att hon håller med om att moderaterna måste ge besked om sverigedemokraterna. Hon välkomnar också att miljöpartiet upprepar beskedet om att man inte tänker samarbeta med vare sig moderaterna eller sverigedemokraterna.

Om förslaget att samarbeta med något av mittenpartierna säger Mona Sahlin ingenting. Däremot säger hon att miljöpartiet i praktiken ökar pressen på mittenpartierna.

Skrivet av: