Söndag 1 Aug
Stockholm

Förtroenderas för Sahlin

Förtroendet för s-ledaren Mona Sahlin har rasat till rekordlåga 23 procent.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Förtroendet för s-ledaren Mona Sahlin har rasat till rekordlåga 23 procent, en minskning med sju procentenheter på en månad. Bland s-väljarna har bara 51 procent förtroende för henne, enligt en opinionsmätning från Synovate.

I mars 2008, då förtroendet för Sahlin var som högst, var siffran 67 procent och för en månad sedan låg den på 58 procent.

– Oavsett om det står 40 eller 33 eller 23 (procent) för partiet eller för mig så är jag fortfarande lika övertygad om att när vi går till val så är det den regeringskonstellation och den statsministerkandidat som har de tydligaste beskeden i jobbfrågan som väljarna känner störst förtroende för, säger Sahlin till Dagens Nyheter.

I undersökningen uppgav 14 procent av de tillfrågade att Toblerone är det första de kommer att tänka på när de får höra namnet Mona Sahlin.

Tobleroneskandalen för 14 år sedan lever fortfarande kvar. Hon lyckades aldrig reda ut den med stora väljargrupper - och det ligger henne i fatet, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring till tidningen.

DN har talat med 30 ledande socialdemokrater om hur Sahlin ska kunna vända den nedåtgående trenden. Många av dem återkommer till att hon och partiledningen måste bli tydligare med att berätta vad man vill.

Däremot är uppfattningarna delade om vilken betydelse samarbetet med vänsterpartiet och miljöpartiet har för S-nedgången i opinionen. De flesta anger det dock som en viktig förklaring.

S-raset i opinionen bekräftades i en mätning i veckan. På en månad har partiet förlorat nästan en kvarts miljon väljare.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela