Ryssland försöker påverka den svenska Nato-opinionen.
Ryssland försöker påverka den svenska Nato-opinionen. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT och Erik Johansen/TT

Så försöker Ryssland påverka vad du tycker om Nato: ”Planteras”

Sverige tycks närma sig ett Natomedlemskap och allt fler svenskar har svängt vad gäller försvarsalliansen. Samtidigt arbetar den ryska staten hårt, i det dolda, för att ändra opinionen.


Sedan den ryska invasionen av Ukraina den 24 februari har både Finland och Sverige diskuterat en eventuell ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato. 

Här kan du läsa för vad som talar för att Socialdemokraterna säger ja till ett Natomedlemskap.

Nato-fientliga budskap riktas mot invandrare

Medan allt fler svenskar är positiva till ett Natomedlemskap visar en kartläggning från The Soufan Group, som genomförts på uppdrag av TV4, att den ryska staten ägnar sig åt påverkanskampanjer för att få fler vända opinionen.

– Det är absolut någonting man ska vara medveten om som svensk, att Ryssland testar det här och försöker se på vilket sätt de kan påverka konversationer på sociala medier, säger Mollie Saltskog, säkerhetsanalytiker på The Soufan Group, till TV4.

Mer specifikt "planteras" Nato-fientliga budskap av botar som är en del av ryska botfarmar och man riktar sig särskilt mot personer som invandrat från Balkan eller Mellanöstern.

– Det är konspirationsteorier om hemliga Nato-baser i Balkan och krigsbrott som begåtts i Balkan och Mellanöstern. De spelar på folks känslor, som kanske har upplevt krig och att det skulle vara Natos eller USA:s fel, säger Saltskog.

Rysslands påverkanskampanj bekräftas av myndighet

Även Myndigheten för psykologiskt försvar, som kartlägger olika staters påverkansapparater, bekräftar att den ryska staten kan kopplas till försök att påverka den svenska opinionen kring Nato.

Men man vill inte specificera hur man kartlagt detta.

– Hur det här går till i detalj kan jag tyvärr inte berätta, för då skulle jag antagligen hjälpa olika statsaktörer att dölja sina aktiviteter, säger Mikael Tofvesson, avdelningschef på Myndigheten för psykologiskt försvar, till TV4.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!