Magdalena Andersson.
Vad är det egentligen som talar för och emot att Socialdemokraterna säger ja till att lämna in en Natoansökan? Nyheter24 reder ut. - Foto: Johan Nilsson/TT, Stina Stjernkvist/SvD/TT ochJanerik Henriksson/TT

Det talar för och emot att Socialdemokraterna säger ja till Nato

Det är stor sannolikhet att Socialdemokraterna kommer att säga ja till en Natoansökan. Det menar Försvarshögskolans Jenny Madestam. Men vad är det egentligen som talar för och emot att det blir verklighet? Nyheter24 reder ut.


Det svenska stödet för att gå med i militäralliansen Nato är större än någonsin, och sällan har frågan varit mer omdiskuterad i Sverige. Den främsta anledningen till att frågan blossat upp är den ryska invasionen av Ukraina den 24 februari. I närmare två månader har ett fullskaligt krig plågat landet, och har ställt det säkerhetspolitiska läget i Europa på ända.

Här kan du läsa mer om hur ett svenskt Natomedlemskap skulle se ut.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet är alla för ett svenskt medlemskap i Nato. Sverigedemokraterna, som tidigare sagt nej, har också svängt vilket innebär att partierna utgör en majoritet i riksdagen.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Men ansökan måste lämnas in av den sittande socialdemokratiska regeringen, om ett medlemskap ska ske innan valet i september. Men vad talar egentligen för och emot att S säger ja? Nyheter24 frågade Jenny Madestam, statsvetare vid Försvarshögskolan.

Det talar för att Socialdemokraterna säger ja till Nato

Enligt Madestam är den främsta faktorn, som talar för ett ja från Socialdemokraterna, att röja bort frågan från dagordningen i den kommande valrörelsen.

– Eftersom det nu också visar sig att opinionen för ett medlemskap svänger, och har svängt så snabbt, också hos allmänheten så vill man föra bort den ifrån dagordningen. Inte minst nu givet den väg Finland går. Och hur läget ser ut, så det finns en stark press helt enkelt, säger statsvetaren.

Magdalena Andersson (S) och Finlands statsminister Sanna Marin. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Något som också talar för är att den här konfliktlinjen delvis också är generationsbaserad inom Socialdemokraterna. Yngre generationer är mer positivt inställda till ett medlemskap, medan äldre generationer är mer skeptiska, menar Madestam.

– Det är också en aspekt i det hela och den yngre generationen är ju ändå de som i större delar besitter olika ledande befattningar i partiet. Sen är det ju klart att det är medlemmarna som ska avgöra, och en stor del av medlemmarna är äldre.

Det talar emot att Socialdemokraterna säger ja till Nato

Några faktorer som talar emot att Socialdemokraterna säger ja till Nato är att det inom partiet finns en kraftig opposition som är negativt inställda till ett medlemskap i militäralliansen.

– Man vill inte väcka interna konflikter, det är det värsta partier vet. Det finns så många exempel på hur interna stridigheter skrämmer bort väljarna.

Samtidigt menar hon på att partiet ändå kommer att behöva hantera de interna kritikerna om det landar i ett ja. För att hantera interna besvikelser i partier kan de, enligt Madestam, se till att medlemmarna som inte håller med har någon sidoorganisation att vända sig till. I Socialdemokraternas fall är det bland andra S-kvinnor, som är emot ett Natomedlemskap.

Något annat som också talar emot är att det finns medlemmar som anser att det går alldeles för fort, och att beslutet behöver övervägas och diskuteras under en längre tid. 

– Men om man väger de här sakerna mot varandra ser jag det ändå som att det mesta talar för att man ändå kommer säga ja. Eftersom det är någonting som eventuellt kan tänkas påverka valutgången.

V-ledaren Nooshi Dadgostar. Foto: Paul Wennerholm/TT

"V kommer att bli en viktig röst för de som är besvikna"

Statsvetaren ställer sig tveksam till att en Natoansökan från Socialdemokraterna kommer att påverka en eventuell regeringsbildning, om det nu blir så att folket röstar fram en regering som heter Magdalena Andersson.

– Då är den frågan borta från dagordningen och ett medlemskap kommer att dröja i vilket fall som helst. Därför ser jag inte att det kommer påverka eventuella regeringsförhandlingar. Men det är klart att Vänsterpartiet kommer att bli en viktig röst för de som är besvikna.

Hur kommer ett ja till Nato från S påverka valet?

Jenny Madestam tror att Socialdemokraternas ledning, om man nu landar i ett ja, gör det med förhoppningen att det ska påverka dem positivt i valet.

– Redan nu ser vi att Socialdemokraterna, inte minst Magdalena Andersson, har ett förtroende och att det är något som än mer kan befästas. Inte minst kanske från andra grupper av väljare som inte spontant gillar Socialdemokraterna.

– Men å andra sidan kommer en del vara besvikna och de kanske väljer Vänsterpartiet i stället.

Foto: Johan Nilsson/TT

Och om det blir ett nej?

– Då kommer det bli besvärligt för då kommer den här frågan att leva vidare. Man kommer ha inte minst Moderaterna flåsandes i nacken, och behöva hantera det. Det kan ju då definitivt göra att den frågan blir tydlig i valrörelsen och då kan ju det kanske påverka väljarna.

– Beroende på också, ska ju sägas, hur den internationella utvecklingen och kriget i Ukraina utvecklar sig, avslutar Jenny Madestam.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!