Resa
Att få ett nytt pass tar flera veckor längre än normalt. - Foto: Arkivbild/TT/ och Tina Remius Strömber /TT

Nationellt ID-kort: Lösningen för dig som ska resa inom EU

Brist på passtider har orsakat mycket stress för den som ska resa utomlands i vår och sommar. Men för dig som ska resa inom EU behöver du inte stressa – ett nationellt ID-kort kan du nämligen få tag i, inom fem arbetsdagar.


Normalt tar det cirka en vecka att få ett nytt pass efter en ansökan. Idag tar det ungefär tre veckor innan du kan hämta ditt pass – och leveranstiden ändras hela tiden.

Nu uppmanar polisen dem som vill ha en snabbare process att skaffa nytt nationellt ID-kort.

– Ska du resa inom EU/EES/Schengen kan du ansöka om ett nationellt ID-kort istället. Då får du garanterat din handling inom cirka fem arbetsdagar, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för nationella särskilda händelsen Pass, i pressmeddelandet och fortsätter:

– Vi ser redan nu att leverantören har svårt att producera passböcker i den omfattning Polismyndigheten önskar och därför kommer leveranstiden av pass till våra medborgare bli längre än tidigare.

ID-kort – det enda alternativet till pass inom EU/EES/Schengen 

Nationellt ID-kort är en giltig resehandling för dig som ska resa inom EU och EU:s samarbetsländer. Ett nationellt ID-kort utfärdas av Polismyndigheten, och är det enda ID-kortet som är en giltig resehandling förutom passet.

Den som har en passtid inbokad kan välja att ändra detta och i stället ansöka om ID-kort.

Pass – ett måste för dig som ska resa utanför EU/EES/Schengen 

För dig som ska resa utanför EU:s samarbetsländer är dock pass ett måste. Polisen menar att den leverantör som trycker passböcker har svårt att leverera den mängd som efterfrågas av svenska medborgare på grund av det höga trycket.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.