Resa
Att få ett nytt pass tar flera veckor längre än normalt. - Foto: Arkivbild/TT/ och Tina Remius Strömber /TT

Nationellt ID-kort: Lösningen för dig som ska resa inom EU

Publicerades: 25 Apr 2022, 18:08, Uppdaterades: 26 Apr 2022, 11:31

Brist på passtider har orsakat mycket stress för den som ska resa utomlands i vår och sommar. Men för dig som ska resa inom EU behöver du inte stressa – ett nationellt ID-kort kan du nämligen få tag i, inom fem arbetsdagar.


Normalt tar det cirka en vecka att få ett nytt pass efter en ansökan. Idag tar det ungefär tre veckor innan du kan hämta ditt pass – och leveranstiden ändras hela tiden.

Nu uppmanar polisen dem som vill ha en snabbare process att skaffa nytt nationellt ID-kort.

– Ska du resa inom EU/EES/Schengen kan du ansöka om ett nationellt ID-kort istället. Då får du garanterat din handling inom cirka fem arbetsdagar, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för nationella särskilda händelsen Pass, i pressmeddelandet och fortsätter:

– Vi ser redan nu att leverantören har svårt att producera passböcker i den omfattning Polismyndigheten önskar och därför kommer leveranstiden av pass till våra medborgare bli längre än tidigare.

ID-kort – det enda alternativet till pass inom EU/EES/Schengen 

Nationellt ID-kort är en giltig resehandling för dig som ska resa inom EU och EU:s samarbetsländer. Ett nationellt ID-kort utfärdas av Polismyndigheten, och är det enda ID-kortet som är en giltig resehandling förutom passet.

Den som har en passtid inbokad kan välja att ändra detta och i stället ansöka om ID-kort.

Pass – ett måste för dig som ska resa utanför EU/EES/Schengen 

För dig som ska resa utanför EU:s samarbetsländer är dock pass ett måste. Polisen menar att den leverantör som trycker passböcker har svårt att leverera den mängd som efterfrågas av svenska medborgare på grund av det höga trycket.

TT
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Kokainpaket tappades i havet – får sänkt straff

Percy Nilsson frias i insidermål

Svea hovrätt friar näringslivsprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson från insiderbrott vid försäljningen av fastighetsbolaget Victoria Park, skriver Dagens Nyheter.

Passagerarlyft för SAS

Antalet passagerare som reste med SAS ökade till 2,2 miljoner i maj. Det är en ökning med 19 procent jämfört med maj 2022, skriver SAS i ett pressmeddelande.

Varning för kaos – här är flygplatserna i Europa att undvika i sommar: "Mycket förseningar"

Snart dags för semester, men rädd att förra årets kaosartade flygplatsupplevelse återupprepas? Här är flygplatserna att undvika i sommar, enligt experten Lottie Knutson.

Åtalas för mord i Mölndal förra sommaren

En man i 40-årsåldern åtalas nu misstänkt för mord i Mölndal förra sommaren.

S kräver plan om extremvärmen slår till

Socialdemokraterna kräver att regeringen upprättar en handlingsplan om sommaren i år blir lika varm och torr som sommaren för fem år sedan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.