Tisdag 24 Maj
Stockholm

Inget leg när du handlar på Systemet? Säg absolut inte det här

På Systembolaget är det 20-årsgräns.
På Systembolaget är det 20-årsgräns. Foto: Erik Simander/TT och Fredrik Sandberg/TT

På Systembolaget är det 20-årsgräns och de flesta måste visa upp legitimation när de handlar – även när de börjar bli lite upp i åren. För Nyheter24 berättar Elin, som tidigare jobbat på Systembolaget, om den sämsta ursäkten bland de som saknar legitimation.

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att man måste ha fyllt 20 år, och kunna uppvisa legitimation som styrker detta, för att kunna köpa alkohol på Systembolaget vet de allra flesta om. 

Här kan du läsa om vad de under 20 år faktiskt kan handla på Systembolaget.

"Inte så svårt att genomskåda"

Det finns dock de som försöker handla utan legitimation och ursäkterna som används är av varierande kvalité, menar Elin, som under flera år jobbade som butiksbiträde på Systembolaget.

– Det vanligaste är ju att "oj, jag har glömt det hemma" och i de allra flesta fall är det sanningen, men det finns ju även de som är under 20 och som kommer med riktigt konstiga bortförklaringar, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Det värsta var nog, och det hände ändå ett par gånger, när de sa att "mitt leg har blivit stulet". Då säger man: "har du pass eller annan id-handling, typ id-kort?" och så svarade de såklart nej. Det var inte så svårt att genomskåda att de bara hittade på.

Elin heter egentligen någonting annat.

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela