På bilden en utrotningshotad svensk grönfläckig padda. Arkivbild.
På bilden en utrotningshotad svensk grönfläckig padda. Arkivbild. - Foto: TT

Uppmaningen: Plåta en padda

Kommer du vistas på Öland i sommar?Ta med mobilkameran – och håll ögonen öppna.Nu uppmanas allmänheten plåta alla paddor och grodor man ser.


Fakta: Projektet "Plåta en padda"

Nordens Ark har tillsammans med länsstyrelsen i Kalmar län startat ett Citizen Science-projekt som kallas Plåta en padda.

Allmänheten uppmanas rapportera fynd av paddor och grodor genom at ta en bild med mobiltelefonen, utan att röra eller störa paddan, och skickar till padda@nordensark.se.

Bifoga information om plats och datum.

Nordens Ark rapporterar sedan fynden vidare in i Artportalen.

Källa: Stiftelsen Nordens Ark

— Vi vet att folk stöter på grodor och paddor när man är ute och promenerar, det är en grupp djur som man ser men inte tänker så mycket mer på, säger Kristofer Försäter, djurvårdare på Nordens Ark, och fortsätter:

— Vi vill kartlägga hur det ser ut på Öland.

Den grönfläckiga paddan är en av Sveriges mest hotade amfibier. Sedan flera år arbetar Nordens Ark med att plantera ut den hotade arten i Skåne, Blekinge, Gotland och på senare år Öland. Men Nordens Ark efterlyser nu, i samarbete med länsstyrelsen i Kalmar, bilder på alla groddjur på ön.

Den som tänker bege sig ut i naturen uppmanas att ta med sig en kamera eller mobiltelefon och plåta vad man ser.

— Vi vill ha en bild uppifrån, så man kan se vilken art det är. Alla groddjur är fridlysta så plocka inte upp eller hantera djuren, säger Kristofer Försäter.

— Ta kort från knähöjd och mejla oss, och lägg till plats och datum där man tagit kortet. Sedan rapporterar vi in till Artportalen.

Groddjur är globalt sett hotade, understryker Kristofer Försäter.

— Det är den mest hotade ryggradsgruppen som finns. Av den anledningen är det viktigt att vi får in information så att vi kan kartlägga skyddsvärda miljöer.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

1 timme sedan
Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.