Det nya registret ska bland annat hjälpa kommunerna att få en bättre översikt över vilka stödboenden som har brister eller som inte längre får bedriva verksamhet.
Det nya registret ska bland annat hjälpa kommunerna att få en bättre översikt över vilka stödboenden som har brister eller som inte längre får bedriva verksamhet. - Foto: TT

Så ska skyddet av omhändertagna barn stärkas

Nu ska tryggheten för barn och unga placerade i stödboenden och på ungdomshem öka. Ett nytt register ska minska risken för att barn placeras på olämpliga boenden.


Missförhållanden på HVB-hem

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) utövar tillsyn över den sociala barn- och ungdomsvården.

Varje år inspekterar Ivo samtliga HVB och stödboenden. Enligt deras uppgifter förekommer det att barn och unga utsätts för våld, kränkningar och övergrepp av både medboende och personal.

I det nya registret som Ivo upprättat finns samtliga aktiva boenden med tillstånd och anmäld verksamhet registrerade, totalt 875 varav cirka 560 är HVB. För närvarande har ca 40 kommuner anslutits till tjänsten och ytterligare 18 anmält intresse.

I registret kan kommunerna bland annat se vem som ansvarar för respektive hem, Ivos tillsyn av verksamheterna senaste tre åren – det vill säga om Ivo har upptäckt brister och i så fall vilken typ, vilka verksamheter Ivo har återkallat tillståndet för och om Ivo tillfälligt har förbjudit verksamheten att bedrivas.

Källa: Regeringskansliet, Ivo

Efter larm om brister på HVB-hem gav regeringen Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i uppdrag att utreda hur vården av barn och unga kan bli bättre. Nu har Ivo upprättat ett nationellt register över både privata och offentliga HVB-hem, inklusive särskilda ungdomshem, så kallade SiS- hem samt stödboenden. Registret ska bidra till att förenkla kommunernas placeringar och minska risken för att placering sker på ett olämpligt boende. Enligt Ivo ska alla boenden inspekteras minst en gång per år.

”Tryggheten för placerade barn och unga är en högt prioriterad fråga för regeringen. Det nya HVB-registret blir ett viktigt verktyg för att underlätta arbetet inför placeringar och för att också möjliggöra en bättre uppföljning”, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Under 2020 fick 27 300 barn och ungdomar insatser i form av vård utanför det egna hemmet. Den vanligaste placeringen var familjehem följt av hem för vård eller boende.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.