Mattias Borg, 17, har varit försvunnen sedan december år 2020.
Mattias Borg, 17, har varit försvunnen sedan december år 2020. - Foto: Privat

Paret har sökt efter Mattias Borg i 1,5 år: "För familjen"

Mattias Borg, 17, försvann i samband med en hemmafest i Ljungby i slutet av 2020. Pojken har ännu inte hittats, men bland de frivilliga som söker efter honom finns fortfarande hopp om att få ett avslut.
– För familjens skull kommer vi inte att ge upp, säger Pia Sagadin.


Det var under natten mot den 5 december 2020 som 17-årige Mattias Borg, efter att ha varit på en hemmafest i utkanten av småländska Ljungby, försvann. Här kan du läsa om vad som hände under året som följde.

Nu har snart 1,5 år passerat och pojken har ännu inte hittats, trots omfattande sökinsatser i området där Mattias senast sågs och i den närliggande ån Lagan. Läs om de senaste dykningarna här.

Paret söker efter Mattias Borg i Ljungby

Bland de som deltagit i sökandet efter Mattias Borg finns Pia Sagadin och hennes make Victor Martín som först fick höra om försvinnandet via sociala medier, redan den 5 december.

– Mamma Erikas vädjan om hjälp att hitta sin son fick oss att försöka ta reda på om någon frivilligorganisation hade kommit till Ljungby, så att vi kunde ansluta och hjälpa till, säger Pia till Nyheter24 och fortsätter vidare:

– Ända från början har vi sökt många gånger på egen hand, och senare även inom ramen för de organiserade insatserna från Facebook-gruppen "Hjälp oss att hitta Mattias". När frivilliga dykare är i Ljungby hjälper vi också till så mycket vi kan.

"Ens värsta mardröm" 

Vidare beskriver Pia Sagadin hur det varit "fantastisk uppslutning" vid sökinsatserna kort efter Mattias Borgs försvinnande. 

– många Ljungbybor, men även människor långt härifrån, kom. Personer som ställde upp i ur och skur och i stundtals mycket svår terräng, säger hon.

– Ju längre tiden gick, anslöt färre personer tyvärr. Det finns dock fortfarande idag beundransvärda personer som alltid deltar och hjälper till.

Foto: Privat

Det som driver Pia och maken Victor är att få någon form av avslut.

– Så länge vi inte har fått några svar om vad som hänt Mattias, kommer vi fortsätta. Tyvärr är vi inte närmare sanningen idag 1,5 år senare, konstaterar Pia och fortsätter:

– Som förälder är det ens värsta mardröm att någonting ska hända ens barn. Att leva i ovisshet, är det mest fruktansvärda. För familjens skull kommer vi inte ge upp.

Sökandet efter Mattias Borg fortsätter

Under sökinsatserna går tankarna ofta till tidigare sök, berättar Pia Sagadin.

– Har vi missat något? Kunde vi gjort någonting annorlunda? Borde inte polisen och andra frivilligorganisationer ha gjort annorlunda? 

Man fortsätter därför, även framöver, att leta på nya platser och "dubbelkolla" platser som man redan sökt vid.

– Detta för att kunna utesluta platser där vi fortfarande saknar information om noggrannheten på tidigare sök, eller för att säkerställa att inga nya bevis har dykt upp. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!