Två män stoppades i tullen med tusentals liter alkohol
Genrebilder. - Foto: Johnny Larsen/TT och Johan Nilsson/TT

Män stoppades i tullen med 1300 liter alkohol – till fruns fest

Två män, 64 och 54 år gamla, stoppades i tullen med drygt 61 liter sprit, 1005 liter starköl och 273 liter vin. Den äldre av dem uppgav att alkoholen hade inhandlats till fruns födelsedagsfest som hon skulle ha tillsammans med sin pappa.


Det var den 22 september i fjol som två vänner, 64 och 54 år gamla, körde över Öresundsbron och stoppades av tulltjänstemännen på Lernacken. Männen undvek ögonkontakt vilket gjorde att tullen ville prata med dem.

I samtalet förklarade männen att de inte hade något att förtulla och att de hade varit i Tyskland för att köpa alkohol till ett kalas för 64-åringens fru. 

Stoppades i tullen med drygt 1300 liter alkohol

I fordonet hittade tulltjänstemännen drygt 61 liter sprit, 1005 liter starköl och 273 liter vin. Männen greps misstänkta för smuggling, enligt dokument som Nyheter24 tagit del av.

Efter tullens upptäckt gjorde polisen en husrannsakan hemma hos de båda männen, samt i ett förråd som de båda har tillgång till. Hos 64-åringen hittades ett antal kvitton med en rad handskrivna “shoppinglistor”, som det även stod olika namn på, rapporterar NSK. 

Uppgav att shoppinglistorna var ett kortspel

På en av lapparna stod en sammanställning av namn samt siffror, och högst upp stod det “2 800 vinst” skrivet. 

– Det är nog canasta, ett kortspel, säger 64-åringen i förhör, enligt tidningen. 

Polisen hittade även ett kort där man samlar poäng på resor med Scandlines, och kunde utifrån det räkna ut att innehavaren bokat ett tiotal resor mellan februari och september. 

Menade att alkolen skulle serveras på fruns fest

64-åringen menar att alkoholen som de stoppades med i tullen skulle serveras på hans frus födelsedagskalas, som hon planerade att snart ha tillsammans med sin pappa. Men det var ännu inte bestämd var festen skulle ske, och några inbjudningar hade inte skickats ut. 

Männen åtalas nu för smuggling vid Malmö tingsrätt för att underlåtit att anmäla alkoholen, och åklagaren yrkar på att de inte ska få tillbaka den beslagtagna alkoholen. Båda männen nekar till brott, rapporterar NSK

/
Senaste nytt

Forskare: Världens klimat närmar sig kollaps

Minskad novembertrafik för Norwegian

Det norska flygbolaget Norwegian flög 1,35 miljoner passagerare i november. Det är en nedgång med 2 procent jämfört med samma månad i fjol.

Forskare: Farligt när kunskapsklyftorna ökar

Resultaten för svenska 15-åringar rasar inom både läsförståelse och matematik i den globala kunskapsmätningen Pisa. Två skolforskare ger här sin syn på läget i svensk skola.

Israel: Storstaden Khan Yunis omringad

1 timme sedan
Israeliska styrkor trappar upp sin markoperation i södra Gaza och har nu omringat storstaden Khan Yunis, enligt militären.

Ny rapport: Riksbanken underskattade riskerna

1 timme sedan
Riksbankens gigantiska köp av statsobligationer och andra räntepapper hade begränsad effekt i syftet att få upp inflationen.

Polisen i Luleå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på E4, Norra Gäddvik.", skriver polisen på sin hemsida.