Två män stoppades i tullen med tusentals liter alkohol
Genrebilder. - Foto: Johnny Larsen/TT och Johan Nilsson/TT

Män stoppades i tullen med 1300 liter alkohol – till fruns fest

Två män, 64 och 54 år gamla, stoppades i tullen med drygt 61 liter sprit, 1005 liter starköl och 273 liter vin. Den äldre av dem uppgav att alkoholen hade inhandlats till fruns födelsedagsfest som hon skulle ha tillsammans med sin pappa.


Det var den 22 september i fjol som två vänner, 64 och 54 år gamla, körde över Öresundsbron och stoppades av tulltjänstemännen på Lernacken. Männen undvek ögonkontakt vilket gjorde att tullen ville prata med dem.

I samtalet förklarade männen att de inte hade något att förtulla och att de hade varit i Tyskland för att köpa alkohol till ett kalas för 64-åringens fru. 

Stoppades i tullen med drygt 1300 liter alkohol

I fordonet hittade tulltjänstemännen drygt 61 liter sprit, 1005 liter starköl och 273 liter vin. Männen greps misstänkta för smuggling, enligt dokument som Nyheter24 tagit del av.

Efter tullens upptäckt gjorde polisen en husrannsakan hemma hos de båda männen, samt i ett förråd som de båda har tillgång till. Hos 64-åringen hittades ett antal kvitton med en rad handskrivna “shoppinglistor”, som det även stod olika namn på, rapporterar NSK. 

Uppgav att shoppinglistorna var ett kortspel

På en av lapparna stod en sammanställning av namn samt siffror, och högst upp stod det “2 800 vinst” skrivet. 

– Det är nog canasta, ett kortspel, säger 64-åringen i förhör, enligt tidningen. 

Polisen hittade även ett kort där man samlar poäng på resor med Scandlines, och kunde utifrån det räkna ut att innehavaren bokat ett tiotal resor mellan februari och september. 

Menade att alkolen skulle serveras på fruns fest

64-åringen menar att alkoholen som de stoppades med i tullen skulle serveras på hans frus födelsedagskalas, som hon planerade att snart ha tillsammans med sin pappa. Men det var ännu inte bestämd var festen skulle ske, och några inbjudningar hade inte skickats ut. 

Männen åtalas nu för smuggling vid Malmö tingsrätt för att underlåtit att anmäla alkoholen, och åklagaren yrkar på att de inte ska få tillbaka den beslagtagna alkoholen. Båda männen nekar till brott, rapporterar NSK

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ostadigt påskväder väntas

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.