Måndag 27 Jun
Stockholm

Döms för nio år gammal våldtäkt efter dna-träff

Göteborgs tingsrätt dömde mannen för våldtäkt under fredagen. Arkivbild.
Göteborgs tingsrätt dömde mannen för våldtäkt under fredagen. Arkivbild. Foto: TT

En 26-årig man dömdes på fredagen för att ha våldtagit en kvinna i januari 2013.En dna-träff nio år efter överfallet gav polisen lösningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Kvinnan blev överfallen och våldtagen i ett industriområde i Göteborg när hon var på väg hem sent en kväll i januari, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Vittnesuppgifter, dna-spår och bilder från övervakningskameror ledde polisen till en första misstänkt, som sedan kunde avskrivas.

I höstas, nio år efter våldtäkten, kunde en annan man knytas till brottet. Det var när mannen topsades för en misstanke om ett annat brott som polisen fick träff mot den dna-profil som polisen säkrade efter våldtäkten 2013. Mannen åtalades för våldtäkten och på fredagen kom Göteborgs tingsrätt med sin dom, skriver polisen.

Mannen döms för våldtäkt till skyddstillsyn, och han ska även betala skadestånd på 110 000 kronor till kvinnan. Han var endast 17 år vid tiden för brottet, vilket är en av orsakerna till att tingsrätten inte anser att han ska dömas till fängelse.

"Topsningen var helt avgörande för det här åtalet", säger Joanna Larsen, åklagare vid Göteborgs åklagarkammare, enligt polisens pressmeddelande.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.