Även personer med synskador ska kunna rösta utan att röja sin valhemlighet, enligt ett regeringsuppdrag. Arkivbild.
Även personer med synskador ska kunna rösta utan att röja sin valhemlighet, enligt ett regeringsuppdrag. Arkivbild. - Foto: TT

Hjälpmedel ska bevara synskadades valhemlighet

Regeringen har gett valmyndigheten i uppdrag att tillsammans med statliga forskningsinstitutet Rise ta fram nya hjälpmedel för att personer med synnedsättning ska kunna rösta utan att röja valhemligheten.


I nuläget kan synskadade behöva ta hjälp av en närstående eller en röstmottagare för att plocka kuvert, få hjälp med valsedeln eller kryssa i personval.

"Att rösta är en av våra grundläggande rättigheter som medborgare. Därför är det angeläget att alla människor även de som har en grav synnedsättning ges möjlighet att rösta utan att behöva begära hjälp av någon annan", säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Uppdraget ska slutredovisas senast den 28 november 2024.

Synskadades riksförbund skriver att man förutsätter att försök med hjälpmedlen kommer att göras i samband med valet till Europaparlamentet 2024. Till valet 2026 "måste en lösning finnas på plats i hela landet", skriver förbundet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rapport: Sjötappning inte orsak till rekordflöde

Rekordbeslaget: 1,8 ton metamfetamin i bil

Filippinsk polis har gjort ett rekordstort knarkbeslag: 1,8 ton metamfetamin, värt motsvarande över 2,5 miljarder svenska kronor om det skulle säljas på gatan.

Annonslyft – men motvind för dagspress och tv

Medieinvesteringarna ökade till drygt 1,1 miljarder kronor i mars, en ökning med 6,8 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt underlag från medlemmarna i branschorganisationen Sveriges Mediebyråer.

KD vill ha en ny migrationspakt

Gränser och frihet. Det är de två ord som kommer att symbolisera Kristdemokraternas EU-valskampanj, meddelar partiledare Ebba Busch. KD vill också ha en migrationspakt 2.0.

JO utreder Kinberg Batras rekryteringar

Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra (M) har hamnat i blåsväder över två rekryteringar på länsstyrelsen i Stockholm.

17-åring häktad efter mordet i Skärholmen

En 17-årig pojke häktas misstänkt för grovt skyddande av brottsling efter mordet i Skärholmen. Han förnekar brott, säger hans advokat Diyar Beddiro.