Måndag 27 Jun
Stockholm

Dom: Fel av polisen att frihetsberöva Paludan

Rasmus Paludan frihetsberövades i samband med sammankomsten i Skäggetorp.
Rasmus Paludan frihetsberövades i samband med sammankomsten i Skäggetorp. Foto: Pavel Koubek/Stefan Jerrevång/TT

Det var fel av polisen att frihetsberöva högerextremisten Rasmus Paludan, i samband med upploppen i Skäggetorp i Linköping, med motivering att hans planerade sammankomst bidrog till oroligheterna. Det slår förvaltningsrätten fast.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i april som högerextremisten och partiledaren för Stram Kurs, Rasmus Paludan, planerade att bränna en koran under en offentlig sammankomst i Skäggetorp.

Vad som följde var våldsamma upplopp där bilar sattes i brand, polis- och utryckningsfordon vandaliserades och blåljuspersonal utsattes för stenkastning. Fem personer fördes till sjukhus med lindriga skador och flera greps eller omhändertogs av polisen.

Läs mer om upploppen här

Därför frihetsberövades Paludan innan han anlände till Skäggetorp

Paludan själv hann inte anlända till sammankomsten förrän upploppen startat. Han blev istället sittande i en bil med poliser utanför området. Efter ett tag beslutade kommenderingschefen att han skulle frihetsberövas genom ett så kallat omhändertagande, vilket kan göras om en person stör den allmänna ordningen eller utgör en fara för den.

Foto: Magnus Andersson/TT

Frihetsberövandet motiverades med att Paludan var en del av en allmän sammankomst som delvis var orsak "till det våldsamma upploppet som i sig inneburit en allvarlig fara för den allmänna ordningen".

Paludan överklagade beslutet: Fick rätt

Paludan överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som nu slår fast att polisen gjorde fel. Resonemanget att Paludan med sitt agerande på platsen bidrog till att skapa upplopp underkänns, eftersom han inte befann sig i Skäggetorp. Rätten skriver vidare att polisen inte får omhänderta någon i syfte att kontrollera hur andra personer beter sig.

"Även om ett våldsamt upplopp kan kopplas till en allmän sammankomst, förutsätter ett tillfälligt omhändertagande att det är den enskildes uppträdande eller agerande som medför störning eller omedelbar fara för den allmänna ordningen", skriver domstolen.

Polisen har inte yttrat sig i domen, som meddelades i onsdags.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.