Anställd på förskola på Ekerö dömdes för sexuella övergrepp mot barn
Föräldrarna slog larm om misstänkta övergrepp mot sin dotter. - Foto: NTB/TT

Efter sexuella övergrepp mot förskolebarn - fick jobba kvar en månad

Föräldrar slog larm om misstänkta övergrepp mot sin dotter på en förskola på Ekerö i Stockholms län. Därefter dröjde det en månad innan pedagogen, som senare dömdes till fängelse, togs ur tjänst, enligt DN:s granskning.


Det var den 12 november 2021 som en man i 25-årsåldern anhölls i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt mot barn på en förskola i Ekerö kommun i Stockholm. 

Förskoleanställd på Ekerö dömdes för grova sexuella övergrepp mot barn

Tre dagar senare frihetsberövades mannen, och häktades i slutet av november, något som Nyheter24rapporterade om

I januari 2022 dömdes mannen till ett år och sex månaders fängelse, för grova sexuella övergrepp mot en femårig flicka. Brotten skedde vid tre tillfällen – samtliga under förskolans vilostund. Läs mer här

Föräldrarna slog larm till förskolan: "Djupt bekymrade"

Det var föräldrarna som larmade om misstänkta övergrepp mot dottern. Men enligt en granskning från DN dröjde det därefter en månad tills pedagogen togs ur tjänst och senare dömdes till fängelse. 

Föräldrarna tog kontakt med förskolans rektor. Enligt granskningen skickade föräldrarna den 15 september ett mejl med titeln “Angelägen information”, där de beskrev hur dottern berättade att en av pedagogerna hade “pillat” på henne. Föräldrarna skrev att de var “djupt bekymrade” över detta. 

Genrebild. Foto: Claus Gertsen /TT

Förskolepersonal är skyldiga att anmäla 

Enligt lag är personal som arbetar med barn skyldiga att genast göra en anmälan till socialtjänsten om man misstänker att ett barn far illa. Plikten gäller personal inom bland annat förskola, och en anmälan ska göras även utifrån “svårbedömda eller obestyrkta uppgifter”, säger Johanna Nilsson, jurist vid Socialstyrelsen, till DN. 

Men rektorn gjorde ingen anmälan i det här fallet. 

"Förskolepersonalen skulle hålla ett extra öga på" mannen

Rektorn berättade, på ett möte dagen efter föräldrarnas mejl skickades, att “förskolepersonalen skulle hålla ett extra öga på” mannen framöver. Tre källor med god insyn berättar för DN att ärendet inte nådde socialtjänsten och inte heller socialnämnden i Ekerö kommun. 

Rektorn berättade att hon hade "förtroende" för pedagogen i fråga, och kände ingen oro angående honom, skriver tidningen. Enligt förundersökningen ska detta ha lugnat föräldrarna. 

Rektorn dröjde med anmälan om sexuella övergrepp 

Den 7 oktober berättade flickan ännu en gång för en nära anhörig att pedagogen hade tagit på henne, och morgonen därpå gjorde föräldrarna en anmälan till polisen. Flickan togs bort från förskolan med omedelbar verkan. 

En vecka senare, den 14 oktober 2021, skickade rektorn ett mejl som löd: 

”Hej, igår 15.30 fick jag information av polisen att en av våra anställda blivit polisanmäld av en vårdnadshavare.” 

Längre ner i mejlet stod att den utpekade pedagogen genast hade stängts av från sin tjänst när rektorn fick höra om anmälan, rapporterar DN

Den 4 januari dömdes pedagogen till fängelse. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!