Lördag 1 Okt
Stockholm

Stor sökinsats efter försvunnen treåring: "Kan trappas upp"

Den treårige pojken försvann i Ljusne i Söderhamn.
Den treårige pojken försvann i Ljusne i Söderhamn. Foto: Pernilla Wahlman/TT

En stor sökinsats pågår i Ljusne efter en treårig pojke som försvann från sitt hem på onsdagseftermiddagen. Under natten mot torsdagen har frivilliga från Missing people anslutit och fjällräddare är på väg. Näst på tur står hemvärnet att kallas in.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Polisen tror att den treårige pojken kan ha lämnat sitt hem i Ljusne i Söderhamns kommun vid 17-tiden på onsdagen, men vet inte exakt. Strax därefter ska anhöriga ha larmat polisen om försvinnandet.

— Det har inkommit några tips, det har varit iakttagelser, men det har varit få tips, säger Johan Thalberg, presstalesperson vid polisen i region Mitt.

Polisen sökte efter treåringen i Ljusne i Söderhamn

Polisen inledde sökningar efter pojken i närområdet och under kvällen trappades insatsen upp då polisen inledde en så kallad särskild händelse för att enklare kunna frigöra resurser.

— Vi söker efter pojken vid liv. Det som är skillnaden nu är att mörkret har infunnit sig. Men det kommer att råda full aktivitet under hela natten, säger Johan Thalberg, vid tretiden under natten mot torsdagen.

Fjällräddare på väg till Söderhamn

Både räddningstjänsten, ambulanssjukvården och kustbevakningen har bistått i arbetet, och man har bland annat sökt av längs med ett vattendrag. Men inga dykningar har genomförts.

Vid midnatt anslöt frivilliga via organisationen Missing people och polisen har kallat in fjällräddare som är på väg ner från Jämtland. Kontakt har också upprättats med hemvärnet, uppger Johan Thalberg.

Sökinsatserna efter pojken kan trappas upp

Men terrängen som söks av är lummig med mycket grönska vilket försvårar arbetet. Till sin hjälp har polisen dock både hundar och drönare. Till en början skulle även en helikopter delta, men den tvingades avbryta på grund av kraftig nederbörd. Men det finns en förhoppning om att helikoptern kan komma tillbaka – tillsammans med mer folk.

— Nu har man gjort allt i sin makt för att kalla in den personal som går, men under morgonen kommer ännu mer polisresurser. Ordinarie personal kommer in och en massa polisresurser som jobbar dagtid som man kan tänka sig använda. Jag tror absolut att det kan trappas upp ytterligare, säger Johan Thalberg.

Inget brott misstänks ligga bakom

Ingen vet vad som kan ha hänt pojken, men polisen misstänker i nuläget inget brott.

— Man kan säga att huvudfokus är på sök- och räddningsinsatsen och det finns inget konkret som tyder på att brott har begåtts. Men polisen beaktar alltid eventuella brottsspår, även i det här fallet, säger Johan Thalberg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.