Måndag 15 Aug
Stockholm

Forskare: Små barn ska inte sitta med skärmar

För mycket skärmtid är inte bra för små barn. Det anser en grupp forskare. Arkivbild.
För mycket skärmtid är inte bra för små barn. Det anser en grupp forskare. Arkivbild. Foto: TT

Skärmtid har negativa effekter på yngre barn. Det kan bland annat försvåra inlärningen, vilket har visats i studier, skriver tio forskare på DN Debatt. De är kritiska till att Folkhälsomyndigheten inte har rekommendationer kring små barns användande av skärmar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Forskargruppen skriver att Sverige är det enda landet i världen som har inskrivet i läroplanen att förskolebarn ska arbeta med digitala verktyg. Det beslutet togs utan medicinsk konsultation och konsekvensanalys. Artikelförfattarna ser risker med att det saknas tydliga riktlinjer för hur förskolan ska digitaliseras.

Ett barns första två år är en känslig period då hjärnans grundläggande funktioner utvecklas, skriver forskarna. Då är det svårt för barnet att översätta vad de ser på en skärm till kunskap. De yngsta lär sig bättre om de interagerar med andra människor. De finns också en koppling mellan en hög användning av digitala medier och en sämre språk­utveckling.

Världshälsoorganisationen har en rekommendation om att barn under två år inte ska använda skärmar. Norge har nyligen anslutit sig till länderna som stödjer den, skriver forskarna.

Sverige har inga rekommendationer kring begränsning av användandet av digitala medier för små barn.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.