Mannen hotade sin ex-partner om livet ifall hon vägrade göra abort.
Mannen hotade sin ex-partner om livet ifall hon vägrade göra abort. - Foto: Fredrik Sandberg / NTB/ TT

Ville att gravida ex-partnern skulle göra abort – hotade att köra över henne

I Ljusdal upptäckte en kvinna att hon var gravid. Då ville hennes 30-åriga ex-partner att hon skulle göra abort och hotade med att köra över henne: "Hon får skylla sig själv". Nu döms mannen till olaga hot.


När en kvinna i Ljusdal upptäckte att hon var gravid blev hennes 30-åriga ex-partner ursinnig. I ett försök att få henne att göra abort hotade mannen att köra på henne. Nu döms mannen för brott, skriver Ljusdals-Posten.

Mannen och kvinnan i fråga hade precis avslutat sin relation när kvinnan upptäckte att hon var gravid. En nyhet mannen inte tog som förväntat.

Ex-partnerns hot: "Tvekar inte att köra på henne"

I flera meddelanden ska mannen uttryckt sig hotfullt gentemot kvinnan. Han ska även ha hotat henne till livet genom att säga att han inte "tvekar att köra på henne" och att hon får "skylla sig själv" om hon inte genomförde en abort.

Kvinnan påtalade mannen om att han mordhotade henne, varpå han ska ha svarat "skiter jag i kan gör allt för att du inte föder". 

Under utredningens gång ska mannen sagt att han inte har några minnesbilder av meddelandena – och om det är på tal om att han skickat de hotfulla meddelanden måste han ha varit påverkad av alkohol.

Mannen bedöms skyldig till liknande hot

Tingsrätten konstaterar att meddelanden innehåller hot om att "skada eller döda kvinnan" samt att meddelandena är skickade från mannens telefon. Han bedöms även vara skyldig till liknande hot, vilka ska uttrycks via telefon.

Under tingsrättsförhandlingarna har kvinnan uppgett att hon inte blivit rädd för hoten.

Rätten bedömer det som en efterhandskonstruktion för att skydda mannen. Detta eftersom polisanmälan gjordes snabbt efter händelserna ska ha inträffat, vilket talar för att kvinnan tagit hoten på allvar, rapporterar Ljusdals-Posten.

Tingsrätten: "Straffvärdet bör ligga på fängelsenivå"

Mannen döms nu för olaga hot och tingsrätten bedömer att straffvärdet för brottet ligger på fängelsenivå, i och med den stora mängden meddelanden och att kvinnan varit gravid vid tillfället.

Men allteftersom mannen är ostraffad sedan tidigare bestäms påföljden till villkorlig dom och 40 dagsböter om totalt 6 000 kronor.

/
Hot
/
/
/
Senaste nytt

Kristersson: Sverige tveklöst säkrare

Likbilsförare vägrar ta emot Navalnyjs kropp

Likbilsförare vägrar att ta emot Aleksej Navalnyjs kropp från bårhuset efter att de mottagit hot, uppger den ryska regimkritikerns medarbetare.

Kung Harald på bättringsvägen

Norges kung Harald borde kunna vara på väg hem om ett par dagar, skriver det norska kungahuset i ett pressmeddelande.

Ryssland stoppar bensinexporten i sex månader

Ryssland stoppar exporten av bensin från landet från och med fredag för att motverka inhemsk bränslebrist, uppger regeringen i Moskva i ett uttalande.

Villa övertänd i Kristinehamn

En villa i Kristinehamns kommun har fattat eld, enligt Expressen. Magnus Åkervik vid SOS Alarm säger att det finns en spridningsrisk.

Därför säljer Kronofogden 667 000 burkar energidryck på auktion

Kronofogden har sålt 667 000 burkar energidryck på en auktion. Burkarna är en del av totalt 1, 2 miljoner energidrycker som svenska staten ska sälja. Anledningen handlar om ett österrikiskt brottsmål.