Stockholm

Paolo Macchiarini fälls för vållande till kroppsskada

Paolo Macchiarini
Solna tingsrätt dömer kirurgen Paolo Macchiarini för vållande till kroppsskada i ett fall. Foto: Stella Pictures

Solna tingsrätt dömer kirurgen Paolo Macchiarini för vållande till kroppsskada i ett fall. Han frias därmed på två av tre åtalspunkter.


Läs mer
Fakta: Åtalet mot Macchiarini

Hösten 2020 åtalades kirurgen Paolo Macchiarini för grov misshandel av tre av sina patienter, två män och en kvinna, som transplanterades med syntetisk luftstrupe 2011–2012.

I sin stämningsansökan skriver åklagaren att ingreppen skett "helt i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet" och att det brutit mot lagen då "det inte utgjort led i någon form av sjukvård eller tillståndsprövad forskningsstudie". Gärningarna ska enligt åklagaren bedömas som grova bland annat då de orsakat "svåra kroppsskador och ett mycket svårt lidande".

I andra hand yrkar åklagaren på att kirurgen ska dömas för vållande till kroppsskada, grova brott.

Källa: Åklagarmyndigheten

Kirurgen Paolo Macchiarini har stått åtalad för tre fall av grov misshandel, mot tre patienter som fick syntetiska luftstrupar inopererade åren 2011–2012, till följd av tumörer respektive skador på deras egna organ. Åklagarnas alternativyrkande var vållande till kroppsskada, grova brott.

Här kan du läsa om hur Paolo Macchiarini levt efter skandaloperationerna.

Själv har Macchiarini hela tiden nekat till brott och hävdar att operationerna på de tre patienterna gjordes som en livräddande åtgärd och att implantatet var det enda alternativet för dem.

Teckning från rättegången mot kirurgen Paolo Macchiarini i Solna tingsrätt. Foto: Anders Humlebo/TT

Kirurgen Paolo Macchiarini döms för vållande till kroppskada

På torsdagen vid 11-tiden kom domen. Solna tingsrätt dömer kirurgen Paolo Macchiarini för vållande till kroppsskada i ett fall. Han frias därmed på två av tre åtalspunkter.

Ingreppen stod inte i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet, enligt tingsrätten. Men med hänsyn till hur patienternas tillstånd såg ut, kan ingreppen ses som försvarliga för de första två patienterna bedömer tingsrätten, som därför friar Macchiarini i de fallen. Det handlade om nöd, i straffrättslig mening, anser domstolen.

"Vid tidpunkten för ingreppet på den tredje patienten var dock erfarenheterna från de två första ingreppen sådana att kirurgen skulle ha avstått från att låta ännu en patient genomgå ingreppet", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

"Nyttan som behandlingsmetoden kunde förväntas medföra stod helt enkelt inte i proportion till de risker som ingreppet var förenat med", kommenterar juristdomarna i målet, Ewa Lindbäck och Björn Skånsberg.

TT
/
Dom

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.