Bilden föreställer ett typiskt alkoholbeslag.
Bilden föreställer ett typiskt alkoholbeslag. - Foto: Johan Nilsson/TT

Stoppades i tullen med 980 liter sprit – skulle ha fest med väninnorna

En man och en kvinna stoppades i tullen med drygt 980 liter sprit. I bilen fanns även deras femåriga dotter. De båda menar att alkoholen var till kommande fester, något som tingsrätten inte bedömde vara trovärdigt.


Det var i oktober 2021 som en, nu 38-årig, man och en, nu 36-årig, kvinna körde över Öresundsbron till Sverige, efter att ha varit i Tyskland. Mannen och kvinnan hade tidigare varit gifta och med i bilen fanns även deras femåriga dotter. 

Vid en kontroll i tullen påträffades då 784 liter öl, 4,5 liter vin, ungefär 16 liter cider och 180 liter sprit. Alkoholen, som sedan togs i beslag, var placerad under filtar i bagageutrymmet samt i och under baksätet. 

En man och kvinna stoppades i tullen: "Fest med väninnor"

Enligt domen som Nyheter24 har tagit del av har kvinnan berättat att mannen skötte betalaningen för all alkohol, då han kunde tyska, men de hjälptes åt att lasta bilen. 

Hon menar att hon själv köpte 20 boxar vodka och 10 boxar gin, och hade fått 2500 kronor av en väninna. Därmed var 10 boxar till väninnan och resten till henne själv. 

Kvinnan har uppgett i förhör att hon hade tänkt ha en “fest med sina väninnor i november”, och till den skulle hon införskaffa sprit och öl. Hon skulle även “ha lite till julen och i framtiden”. 

Mannen uppger att han betalade för spriten, men att han även fick pengar av kvinnan. Han hade tänkt att bara köpa vin, men väl i affären fanns det så billig sprit så “de passade på”. Ungefär hälften av all alkohol de köpte var hans, menar mannen.

Hade införskaffat alkohol till flera stora fester

Mannen har berättat att det flera stora fester stundade och han hade tänkt “ta med lite och bjuda”. I övrigt skulle han ha spriten till sig själv. Han medger att det kan ha varit så att han i tidigare förhör även sagt att allt var hans, och även att han skulle dela med de han bodde med. 

Både mannen och kvinnan har gjort gällande att de köpt ungefär hälften av alkoholen var och att den enbart var för privat bruk. 

Tingsrätten anser att mängden alkohol är långt över de referensnivåer som anges för normalt privat bruk. De båda döms därmed för smuggling med påföljden samhällstjänst. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

1 timme sedan
45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.