Onsdag 17 Aug
Stockholm

Stoppades i tullen med 980 liter sprit – skulle ha fest med väninnorna

Bilden föreställer ett typiskt alkoholbeslag.
Bilden föreställer ett typiskt alkoholbeslag. Foto: Johan Nilsson/TT

En man och en kvinna stoppades i tullen med drygt 980 liter sprit. I bilen fanns även deras femåriga dotter. De båda menar att alkoholen var till kommande fester, något som tingsrätten inte bedömde vara trovärdigt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i oktober 2021 som en, nu 38-årig, man och en, nu 36-årig, kvinna körde över Öresundsbron till Sverige, efter att ha varit i Tyskland. Mannen och kvinnan hade tidigare varit gifta och med i bilen fanns även deras femåriga dotter. 

Vid en kontroll i tullen påträffades då 784 liter öl, 4,5 liter vin, ungefär 16 liter cider och 180 liter sprit. Alkoholen, som sedan togs i beslag, var placerad under filtar i bagageutrymmet samt i och under baksätet. 

En man och kvinna stoppades i tullen: "Fest med väninnor"

Enligt domen som Nyheter24 har tagit del av har kvinnan berättat att mannen skötte betalaningen för all alkohol, då han kunde tyska, men de hjälptes åt att lasta bilen. 

Hon menar att hon själv köpte 20 boxar vodka och 10 boxar gin, och hade fått 2500 kronor av en väninna. Därmed var 10 boxar till väninnan och resten till henne själv. 

Kvinnan har uppgett i förhör att hon hade tänkt ha en “fest med sina väninnor i november”, och till den skulle hon införskaffa sprit och öl. Hon skulle även “ha lite till julen och i framtiden”. 

Mannen uppger att han betalade för spriten, men att han även fick pengar av kvinnan. Han hade tänkt att bara köpa vin, men väl i affären fanns det så billig sprit så “de passade på”. Ungefär hälften av all alkohol de köpte var hans, menar mannen.

Hade införskaffat alkohol till flera stora fester

Mannen har berättat att det flera stora fester stundade och han hade tänkt “ta med lite och bjuda”. I övrigt skulle han ha spriten till sig själv. Han medger att det kan ha varit så att han i tidigare förhör även sagt att allt var hans, och även att han skulle dela med de han bodde med. 

Både mannen och kvinnan har gjort gällande att de köpt ungefär hälften av alkoholen var och att den enbart var för privat bruk. 

Tingsrätten anser att mängden alkohol är långt över de referensnivåer som anges för normalt privat bruk. De båda döms därmed för smuggling med påföljden samhällstjänst. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.