Hotbilden mot Sverige har ökat.
Hotbilden mot Sverige har ökat. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Henrik Montgomery/TT

Det här är de största militära utmaningarna – om det blir krig i Sverige

Med kriget inpå Sveriges knutar öppnar det upp för frågan hur det skulle se ut om det riktades ett militärt angrepp mot oss. Men vilka skulle då vara våra största utmaningar? Det svarar ÖB Micael Bydén på.


Sedan Ryssland den 24 februari startade krig i Ukraina har omvärldsläget förändrats drastiskt och hotbilden mot Sverige ökat. Just nu finns inget reellt militärt hot, men tonläget från ryskt håll har skärpts. 

Här kan du läsa mer om varför du inte får fly om det blir krig i Sverige

Hur kan ett militärt angrepp mot Sverige se ut?

Idag kan en attack mot Sverige se ut på många olika sätt. Det berättar överbefälhavare Micael Bydén när han medverkar i “Beredskap” i P4. ÖB förklarar att ett militärt angrepp kan komma via luften, via sjövägen eller över gränserna. 

Enligt Bydén har en motståndare god koll på vad våra svagheter är. Och det är inte bara de militära svagheterna, utan även de samhällskritiska funktionerna som man kommer rikta in sig på, förklarar ÖB. 

Vilka är Sveriges svagheter vid ett krig?

Men vid händelse av ett angrepp mot Sverige – vilka kommer egentligen vara de största militära utmaningarna? 

– Det handlar om några saker som vi också har tryckt på. En är just uthålligheten. Vi är en rätt begränsad organisation idag. Och att se till att planera för, och framförallt ta hand om, en svår situation och göra det uthålligt över tiden – det kommer vara en utmaning, säger Micael Bydén i P4. 

Största utmaningarna om det blir krig i Sverige

En annan utmaning menar ÖB är att hitta en balans mellan de olika funktionerna som behövs i en sådan situation. 

– Vi måste se till att de stödjande funktionerna som logistik, ledning, underrättelse och säkerhetsförband finns i tillräcklig mängd för att stödja de verkansförband, alltså de som ska slåss.

Ytterligare ett område som skulle vara känsligt vid ett militärt angrepp är totalförsvaret.

– Vad gäller totalförsvaret är vi inte hemma i planering och att vara det robusta samhället vi skulle behöva vara, säger ÖB Micael Bydén i “Beredskap”

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!