Polisen varnar för den nya trenden.
Polisen varnar för den nya trenden. - Foto: Johan Nilsson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Larmet: Barn andas in vanliga hårprodukten för att bli höga

En ny trend sprider sig bland barn och ungdomar: inhalering av torrschampo för att bli höga.
– De tar torrschampo av samma anledning som lustgas, för att få ett rus av det, säger polisen Johanna Andåker till P4 Östergötland.


Det har tidigare rapporterats om hur allt fler unga använder lustgas som berusningsmedel och många experter på området har varnat för konsekvenserna.

Här kan du läsa om hur användandet av lustgas lett till fler sjukdomsfall.

Unga tar till torrschampo för att bli höga

Nu varnar polisen för ännu en farlig trend bland 13-15 åringar: att andas in gasen från torrschampo för att bli höga.

– Vi har sett det sedan en tid tillbaka, vi tror att det är vanligt att de använder torrschampo. De tar torrschampo av samma anledning som lustgas, för att få ett rus av det, säger polisen Johanna Andåker till P4 Östergötland.

"Direkt farlig för hjärtat"

Vid Moa-mottagningen i Norrköping, där man ständigt möter unga med alkohol- och drogproblematik, har man märkt av trenden. Samtidigt betonar man hur användandet av torrschampo som berusningsmedel kan vara svårt att upptäcka för anhöriga.

– Det är billigt, det är lätt att få tag i och det är lagligt inte minst. Föräldrar kanske inte har någon oro om man har de här preparaten i sin väska, säger Erika Falk, som arbetar på mottagningen, till P4 Östergötland.

Allra oftast är det unga tjejer som använder sig av gasen för att bli höga – och användandet kan vara mycket skadligt.

– Dels påverkar gasen hjärnan, det som är riktigt obehagligt är att den är direkt farlig för hjärtat, säger Johanna Grass, överläkare på giftinformationscentralen, till radiokanalen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!