Håkan Lerstorp (SD) har fått hård kritik för sitt uttalande.
Håkan Lerstorp (SD) har fått hård kritik för sitt uttalande. - Foto: Kommunfullmäktige i Trelleborg och Christine Olsson/TT

SD-politikern Håkan Lerstorp stängs av från partiet: "Spiken i kistan"

Efter ett uttalande om kvinnomisshandel har Sverigedemokraterna inlett ett uteslutningsärende kring den skånska kommunpolitikern Håkan Lerstorp. På tisdagsförmiddagen kom beskedet att SD-politikern stängs av från partiet.


I en debatt om kvinnojourer sade SD-politikern Håkan Lerstorp att "visst är det tråkigt att kvinnor blir misshandlade".

— Men, min tanke är, och jag vill att ni ska tänka så också ibland: Vad har kvinnan gjort, för att en man ska slå en kvinna? Det är en viktig tanke, fortsatte han och undrade också varför det inte finns några mansjourer.

Här kan du läsa mer om Håkan Lerstorps uttalande.

SD tar avstånd från Håkan Lerstorp

En lokal partikamrat tog omedelbart avstånd från uttalandet, vilket senare även SD:s partiledare Jimmie Åkesson gjorde på Twitter.

Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli-Björkman har till flera medier uppgett att ett uteslutningsärende har inletts och att partiet skarpt tar avstånd från kommunpolitikerns uttalande.

SD-politikern Håkan Lerstorp stängs av från partiet

På tisdagen kom beskedet att SD-politikern Håkan Lerstorp stängs av från partiet, rapporterar Dagens Nyheter.

– Han har stängts av och det har väckts ett uteslutningsärende mot honom. Det startades redan i går, vi satt och skrev under mötet och sedan blev jag blev uppringd under pågående möte av vår riksavdelning som undrade vad som hände, säger Helmuth Petersen (SD,) oppositionsråd, till tidningen och fortsätter:

– Först blev jag vansinnigt arg, sedan blev jag besviken och sedan gick det över till att jag blev ledsen. Jag är emot våld i alla former.

Att Lerstorp stängdes av så snabbt uppges bero på att politikern inte uttryckte någon ånger efter uttalandet. Håkan Lerstorp själv har inte kommenterat avstängningen.

– Det är det ingen som vet för vi har inte pratat med honom och ingen kommer prata med honom. Jag känner att jag har ingenting gemensamt med honom. Det i går var spiken i kistan, nu har han inget förtroende längre, säger Petersen till DN.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!