Stockholm

Dumpen-grundarens svar om de utpekade pedofilernas anhöriga: "Logiskt"

Dumpen.se grundades av höjdhopparen Patrik Sjöberg och Sara Nilsson.
Dumpen.se grundades av höjdhopparen Patrik Sjöberg och Sara Nilsson. Foto: Andreas Hillergren/TT och Bertil Ericson/TT

På Dumpen.se, som grundades av Patrik Sjöberg och Sara Nilsson, hängs påstådda pedofiler ut med namn och bild. Men sajten har fått hård kritik för hur uthängningarna drabbar anhöriga.
– Det är ju logiskt att de mår dåligt, säger Nilsson i Medierna i P1.


Läs mer

Dumpen.se har sedan 2021, då sajten grundades av den forna höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg och hans kompanjon Sara Nilsson, varit föremål för både hyllningar och hård kritik.

Med fejkade konton utger sig pedofiljägare kopplade till sajten för att vara barn, för att sedan stämma träff med vuxna män som de sedan konfronterar. Konfrontationen filmas och videoklippen publiceras sedan för allmän beskådan på Dumpen.se.

Hängdes ut på Dumpen.se och begick självmord

I mars 2022 började det storma rejält kring Dumpen.se när Dagens ETC kunde avslöja att en man som blivit uthängd på hemsidan tagit sitt liv. 

– Om jag känner något ansvar eller skuld i att han har tagit sitt liv? Han blev erbjuden hjälp. Han var fullständigt införstådd med att det han sysslade med var väldigt skevt, sade Patrik Sjöberg till Aftonbladet efter händelsen.

Samtidigt fick det tillvägagångssätt som Dumpen.se använder sig av hård kritik av rättsexperter, vilka också betonade hur anhöriga till de uthängda männen kan drabbas. Läs mer om Dumpen-uthängningen och självmordet här.

Anhöriga har vädjat om avpublicering på Dumpen.se

Sedan dess har fler anhöriga, till personer som hängts ut som pedofiler på Dumpen.se, trätt fram och vittnat om trakasserier. Man har också vädjat om att sajten ska avpublicera innehåll – men utan framgång.

I stället har Patrik Sjöberg hörts kalla en kvinna, som bett om just en avpublicering, för "labil". Här kan du läsa mer om hur Dumpen.se hanterat kontakten med anhöriga till de uthängda.

Sara Nilsson: "Logiskt att de mår dåligt"

När Sara Nilsson, som är ansvarig utgivare för Dumpen.se, medverkar i Medierna i P1 tas frågan om situationen för de anhöriga återigen upp. Hon får då frågan om hur hon tänker kring att även de kan fara illa och må dåligt av att en familjemedlem hängs ut som pedofil.

– Det är ju logiskt att de mår dåligt. Vem hade inte mått dåligt av att ha en man som vill våldta barn, och att leva med en man som vill våldta barn? Likväl så mår de ju inte bättre av att man låter dem hållas och fortsätta tills de våldtar ett riktigt barn, svarar hon.

Samtidigt är Nilsson kritisk till fokuset.

– Varför tar vi hela tiden de anhörigas perspektiv? Varför tar vi inte barnens perspektiv?, undrar hon i radioprogrammet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.