Måndag 27 Jun
Stockholm

WHO i krismöte om apkoppor

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för Världshälsoorganisationen (WHO). Arkivbild.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för Världshälsoorganisationen (WHO). Arkivbild. Foto: TT

Men anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under torsdagen att besluta om sjukdomen ska klassas som ett internationellt hot mot människors hälsa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Apkoppor

Inkubationstiden från smitta till symtom är cirka 6 till 13 dagar.

Apkoppsinfektionen delas in i två perioder. De första dagarna kan man få feber, huvudvärk, svullna lymfkörtlar, muskelsmärta och ryggvärk.

Därefter uppträder symtom som blåsor, sår och utslag. Oftast sitter de i ansiktet, på handflator, armar och ben samt kring mun och könsorgan.

Symtomen brukar hålla i sig i 2 till 4 veckor.

De flesta behöver ingen behandling, men det finns läkemedel som kan lindra symtomen i svåra fall.

Sjukdomen smittar framförallt vid nära fysisk kontakt med en smittad person. Det finns även misstankar om att den kan spridas via bestick, tallrikar, sängkläder och handdukar som använts av någon smittad.

Man vet ännu inte om apkoppor också kan spridas av smittade personer som ännu inte hunnit få några symtom.

Källor: WHO, Folkhälsomyndigheten.

Om apkoppor klassas som ett internationellt hot mot hälsan får WHO utfärda tillfälliga rekommendationer för hur sjukdomen ska förebyggas och hindras från att spridas ytterligare.

Redan i förra veckan varnade WHO tillsammans med EU:s smittskyddsmyndighet ECDC för att sommarens festivaler och evenemang kan öka spridningen. Folkhälsomyndighetens utredare, läkaren Klara Sondén, sade då till TT att man av tidigare erfarenhet vet att sommaren är en period då sexuellt överförbara sjukdomar får mer spridning.

— Det gäller sexuellt överförbara sjukdomar överlag – även apkoppor. Det kan mycket väl bli så att sjukdomen ökar i sommar, sade hon till TT.

Idag finns mer än 1 600 bekräftade fall av apkoppor i 39 länder, enligt siffror från WHO. I Sverige finns 10 bekräftade fall, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport.

Sjukdomen sprids i huvudsak genom nära fysisk kontakt. Det är inte helt klarlagt om viruset också kan spridas på andra sätt.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.