Analys från bottensediment visar att det finns höga halter av miljögifter i delar av Östersjön.
Analys från bottensediment visar att det finns höga halter av miljögifter i delar av Östersjön. - Foto: TT

Höga halter miljögifter i svenska havsbottnar

Oväntat höga halter av flourerade ämnen har hittats i Bottenviken och Bottenhavet.


Det är Sveriges geologiska undersökning, SGU, som under drygt 20 år har mätt halten av föroreningar på botten i Sveriges havsområden. I en rapport där resultaten sammanställts framgår att halten av flourerade ämnen, PFAS, är hela 14 gånger högre i Bottenviken och Bottenhavet än i andra svenska havsområden i Östersjön och på Västkusten.

”I nuläget förstår vi inte orsaken till de höga halterna i denna del av Östersjön, utan det måste undersökas vidare”, säger Sarah Josefsson, projektledare på SGU i ett pressmeddelande.

Halterna av organiska föroreningar är överlag högre i de som kallas Egentliga Östersjön än i de norra delarna av Östersjön eller på Västkusten. Halterna av TBT, en biocid som tidigare var tillåten i båtbottenfärg och som är toxisk för bottenlevande djur, har sjunkit sedan 2003 men är fortfarande över gränsvärdet i sediment på flera platser.

Kadmium överstiger sitt gränsvärde på några övervakningsstationer i Egentliga Östersjön vid den senaste provtagningen, medan halterna av bly och koppar var under sina gränsvärden.

Både kadmium och koppar är metaller som fälls ut i den syrefria miljön som råder i sedimenten på djupa bottnar i den delen av Östersjön.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.