Pilotfackets Martin Lindgren uppger att medlingen med SAS blivit förlängd med tre dygn.
Pilotfackets Martin Lindgren uppger att medlingen med SAS blivit förlängd med tre dygn. - Foto: Stefan Jerrevång/TT och Johan Nilsson/TT

Ingen pilotstrejk hos SAS – nya förhandlingar väntar

Vid midnatt skulle 900 SAS-piloter gå ut i strejk och upp till 30 000 resenärer om dagen skulle bli strandade. Men klockan 00.40 meddelade SAS att deadline för förhandlingarna skjuts upp till midnatt natten mot lördag.


Fakta: Därför kan SAS-piloterna gå ut i strejk

Piloterna hos SAS hade varslat om strejk från och med den 29 juni eftersom parterna inte kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal.

Enligt Svensk pilotförening handlar strejken om att SAS inte har återanställt de 560 piloter som varslades under pandemin och att flygbolaget i stället använder sig av piloter från dotterbolagen SAS Link och SAS Connect, som fungerar som bemanningsbolag.

Pilotfacket menar då att SAS har åsidosatt återanställningsrätten som finns i kollektivavtalet då flygbolaget har anställt ersättare i stället för tidigare medarbetare.

Förhandlingar mellan de svenska, norska och danska pilotföreningarna och SAS ledning har pågått sedan i november förra året men parterna har inte kunnat nå en uppgörelse. Piloternas gamla kollektivavtal löpte ut i slutet på mars.

Den 9 juni lämnade pilotfacken in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet. Medlingen har pågått sedan den 13 juni.

SAS-ledningen och piloterna har förhandlat intensivt i flera veckor. 

Fackförbundet Svensk pilotförening menar att SAS går runt återanställningsrätten genom att använda personal från två dotterbolag som bemanningspersonal. 560 piloter som sades upp under pandemin har inte återanställts.

Här kan du läsa om vad som händer om du drabbas av en eventuell strejk hos SAS under sommaren 2022.

Ingen SAS-strejk än – fortsatta förhandlingar

Vid 04-tiden på onsdagen meddelade SAS att man kommer att fortsätta förhandlingarna fram till midnatt natten mot lördag.

Karin Nyman, presschef på SAS, säger till TT att de är hoppfulla om att de ska komma överens. Svensk pilotförening säger att det är värt att fortsätta förhandla och att de måste försöka.

TT
/
sas
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

1 timme sedan
Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

1 timme sedan
Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.