Tisdag 16 Aug
Stockholm

Hundar kan överhettas i värmen: "De kokar"

Hundar drabbas av värmeslag i hettan och i landet råder det brist om veterinärer.
"Det är panik man brukar se i ögonen på dem", säger djurskötaren Alinda DallaSanta om hundar som drabbats av värmeslag. Foto: Jessica Gow / Arkivbild TT

Hundar kan lätt få värmeslag när det är varmt ute. Samtidigt har veterinärbristen försämrat möjligheterna för klinikerna att ta emot sjuka djur på sommaren. Situationen riskerar att leda till att fler hundar avlider av värmen, enligt Djurens vårdguide.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fakta: Ta hand om hunden i värmen

Lämna aldrig hunden ensam i bilen.

Se till att hunden alltid har tillgång till färskt vatten.

Se till att hunden lägger sig i skuggan.

Var extra försiktig med gamla, sjuka och trubbnosiga hundar.

Avvakta med långpromenaderna till sena kvällar eller tidiga morgnar.

Tänk på att asfalt blir väldigt varm och kan skada hundens tassar.

Tänk på att det kan bli väldigt varmt på bussar och andra transportmedel.

Även hundar kan bränna sig i solen, så var försiktig.

Om din hund blir överhettad

Erbjud din hund att dricka vatten. Skölj av hunden i svalt vatten eller blöt en handduk och lägg på hunden. Att blöta/bada hundens tassar är också bra.

Blir hunden allmänpåverkad åk till veterinären för att få hjälp med att sänka hundens kroppstemperatur. Beroende på hundens tillstånd kan dropp och medicinering behövas.

Källa: Agria djurförsäkring

Väderprognosen visar höga temperaturer och solsken över stora delar av landet – fantastiskt för en del och plågsamt för andra.

Under första halvan av 2022 avled åtta hundar och 23 fick veterinärvård till följd av värmeslag. Det är nästan dubbelt så många som under hela 2021, visar siffror från Agria djurförsäkring.

— Jag vet inte hur hundarna upplever det när de är överhettade, det är panik man brukar se i ögonen på dem i alla fall. De blir ju som levande kokta, säger Alinda DallaSanta, legitimerad djurskötare och callcenter-chef på Djurens vårdguide.

Se varningstecknen: "Påminna hunden"

Det enda sättet för en hund att kyla ner sig är genom att flämta. För att hjälpa djuret på traven kan man lägga fram en kylfilt, ta lekpauser i skuggan och påminna hunden om att dricka vatten.

Tidiga indikationer på att hunden är värmestressad är att den flåsar kraftigt, har hög puls och klarröda slemhinnor i munnen. Vid allvarligt värmeslag blir hunden svag och kan få andningssvårigheter. Symtom som kräkningar och diarré är också vanliga.

Så här varmt kan det bli i bilen en solig sommardag. Foto: TT

Äldre hundar, valpar och de med underliggande sjukdomar är extra känsliga mot värmen. Om en hund visar symtom på värmeslag gäller det för ägaren att agera kvickt – innan det livshotande tillståndet förvärras.

— Då ska man inte doppa hunden i ett isbad, utan man får försöka kyla ner den med svala handdukar på de områden på kroppen där den har tunnast päls, säger Alinda DallaSanta.

Veterinärbrist — sämre att ta emot djur

Vid allvarliga fall krävs också snabb vård, och då är det fördelaktigt om ägaren börjar kyla ner hunden på väg till veterinären – och behåller lugnet själv.

— Det är viktigt var man än är att man kollar upp hur det ser ut med tillgången på veterinärer under sommaren. Det blir mycket sämre möjligheter att ta emot djur.

Eftersom att allt fler skaffat hundar och katter under pandemin har det blivit fler djur för veterinärerna att hantera, och väldigt många fler okunniga djurägare, konstaterar djurskötaren Alinda DallaSanta.

— Och sen är det som för alla andra, veterinärerna ska också ha semester.

TT: I och med veterinärbristen, är det större risk att fler hundar dör till följd av värmen?

— Absolut, absolut, säger hon.

TT
/
/
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Man hittad död i park – misstänkt mord

Publicerades: 1 timme sedan

Norden delat om färre Rysslandsvisa

Publicerades: 2 timmar sedan

Statsvetare: En historisk situation

Publicerades: 2 timmar sedan

Wall Street inledde veckan på plus

Publicerades: 2 timmar sedan

SJ-chefens monsterlön – så mycket tjänar Monica Lingegård

Publicerades: 2 timmar sedan

Längre svarstider hos SOS Alarm

Publicerades: 3 timmar sedan

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.