Onsdag 17 Aug
Stockholm

Dumpen-grundarens svar på kritiken: "Kommer våra barn till gagn"

Dumpen.se drivs av Patrik Sjöberg och Sara Nilsson.
Dumpen.se drivs av Patrik Sjöberg och Sara Nilsson. Foto: Stella Pictures och Naina Helén Jåma/TT

Det har stormat rejält kring sajten Dumpen.se som drivs av pedofiljägarna Patrik Sjöberg och Sara Nilsson. Nu ger hemsidans ansvariga utgivare svar på kritik mot sajtens tillvägagångssätt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Dumpen.se drivs av den tidigare höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg, tillsammans med sajtens ansvariga utgivare Sara Nilsson. Tillsammans jagar de "gäddor", som de groomande männen kallas. 

På sajten hänger de nämligen ut personer som de menar är pedofiler. Därefter konfronteras de på film – något som sedan publiceras på sajten för allmänheten att se. 

Stark kritik har riktats mot Dumpen.se – efter självmordet

Det var i mars 2022 som sajten Dumpen.se hamnade i blåsväder i form av kritik från experter, samt anhöriga, som började ifrågasätta tillvägagångssättet. Detta efter att Dagens ETC avslöjade att en man som blivit uthängd som pedofil på hemsidan hade tagit sitt liv. 

Här kan du läsa mer om Dumpen-uthängningen och självmordet.

Kritiken mot Dumpen: "Åstadkommer ingenting av värde"

I slutet av juni publicerade författaren och skribenten Martina Montelius en krönika i Expressen där även hon ifrågasatte huruvida Dumpen.se faktiskt hjälper barn. 

“Dumpen åstadkommer ingenting av värde. Alls. Den har ingen som helst funktion som samhällsinsats mot övergrepp. Det enda den gör är att stimulera belöningssystemet hos alla oss som vill se sexförbrytare straffade. Och så samlar den in swishpengar, förstås – pengar som Sara Nilsson inte vill berätta hur de används”, skrev Montelius i Expressen

Sara Nilssons svar: "Patrik Sjöberg har vigt sitt liv till att lyfta frågan"

Dagen därpå gav sajtens ansvariga utgivare Sara Nilsson svar på tal i en replik, även den publicerad i Expressen. Nilsson börjar med att ta sin kompanjon Patrik Sjöberg i försvar. 

“Skribenten inleder sin förfärliga krönika genom att i nedsättande ordalag titulera min kollega, Patrik Sjöberg, 'nätgladiator'. Patrik är en av de mest framstående idrottsmännen i svensk historia”, skriver Nilsson och fortsätter: 

“Han har vigt sitt liv och valt att använda sitt kändisskap till att lyfta frågan om att barn inte ska växa upp som han gjort. Något som i högsta grad kommer våra barn till gagn.”

"Dödsrunor får människor att förstå allvaret"

I sin krönika riktar Martina Montelius kritik mot att sajten lägger ut bilder på gravstenar, tillhörande offer för övergrepp, som tagit sina liv. Sara Nilsson menar i sin replik att självmord och missbruk ofta blir en konsekvens av obehandlat trauma.  

“Dödsrunor får människor att förstå allvaret bakom skador som årligen begraver och vallar ut mängder med barn i missbruk. Självmord är tolv gånger så vanligt bland sexualbrottsutsatta", skriver hon i Expressen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.