Onsdag 28 Sep
Stockholm

Hotad fjällgås får hjälp – gässlingar sätts ut

En fjällgås vid en avelsanläggning i Bohuslän. Arkivbild.
En fjällgås vid en avelsanläggning i Bohuslän. Arkivbild. Foto: TT

Fjällgåsen är en av Sveriges mest hotade fåglar. I helgen sattes 30 små gässlingar uppfödda i södra Sverige ut i Gällivarefjällen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

— Tanken med att vi är just här är att vi ska försöka etablera ett nytt täckningsområde för fjällgåsen. Det finns ju bara ett i Sverige just nu, säger projektledaren Niklas Liljebäck till P4 Norrbotten.

Det finns i dag omkring 110–140 fjällgäss i landet, företrädesvis i Arjeplogsfjällen.

Gässlingarna är uppfödda i Bohuslän i stiftelsen Nordens arks regi.

— Så det är första gången de stöter på midnattssol och miljarder mygg, konstaterar Niklas Liljebäck.

Det är tredje året i rad som gässlingar släpps ut i fjällnaturen men Liljebäck tror att det behövs några år till innan man kan avsluta projektet.

Fjällgåsen var i stort sett utrotad för något decennium sedan. Problemet var att gässen ofta dog utmed sin vanliga flyttväg till övervintringsområdena i Grekland och Asien. Nyckeln till att stammen nu växer är att man fått dem att övervintra närmare, med hjälp av vitkindade gäss i Arjeplogsfjällen som använts som "adoptivföräldrar" och tagit med fjällgåsungarna till Nederländerna.

Fjällgåsprojektet drivs av Svenska jägareförbundet tillsammans med stiftelsen Nordens ark och Norrbottens ornitologiska förening – med stöd av bland annat länsstyrelsen i Norrbotten.

Kronprinsessan Victoria har engagerat sig i fjällgåsen. Här är hon med och inviger Nordens arks avelsanläggning för fjällgås i Bohuslän 2009. Arkivbild.
TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.