Anställda i säkerhetskontrollen på Arlanda vittnar om kaos och dålig arbetsmiljö.
Anställda i säkerhetskontrollen på Arlanda vittnar om kaos och dålig arbetsmiljö. - Foto: Ali Lorestani/TT och Fredrik Sandberg/TT

Visselblåsare på Arlanda känner oro för säkerheten: "Inte fokuserade"

Anställda i säkerhetskontrollen på Arlanda vittnar om kaos och dålig arbetsmiljö. Det här har skapat en oro att farliga föremål ska släppas igenom.
– Hade någon velat ha igenom något så hade de troligtvis kunnat göra det, säger en visselblåsare till TV4.


Personal i säkerhetskontrollen på Arlanda vittnar om dålig arbetsmiljö, enligt TV4 Nyheterna. Det ska röra sig om uteblivna raster och personalbrist, något som har pågått i flera år, enligt de i personalen som kanalen har pratat med. 

Visselblåsare på Arlanda slår larm: Säkerheten står på spel 

Nu berättar flera som jobbar på flygplatsen att dessa problem påverkar säkerhetsarbetet. De anställda menar nämligen att de är så slitna att de får “tunnelseende” när de granskar handbagagen, något som skapat en oro att farliga föremål kan släppas igenom säkerhetskontrollen. 

TV4 Nyheterna har pratat med sju personer som antingen jobbar eller har jobbat i säkerhetskontrollen som alla uppger att det här kan gå ut över säkerheten. Alla sju vill vara anonyma. 

– Hade någon velat ha igenom något så hade de troligtvis kunnat göra det. För det är inte säkert att de som jobbar där är fullt fokuserade, uppger en person. 

Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Uppges jobba nio gånger längre än föreskrivet

Positionerna i säkerhetskontrollen ska roteras ofta, för att de anställda ska kunna hålla fokus. Men visselblåsarna menar att detta inte genomförs tillräckligt. Vissa anställda berättar att röntgenoperatörer sitter uppemot nio gånger längre än den föreskrivna tiden vid skärmen. Denna position uppges vara särskilt viktig att man roterar. 

– Det finns en timer inbyggd i systemet som säger till när du ska byta. Vi klickar bort den timern konstant, säger en av visselblåsarna till TV4 Nyheterna.

Arbetsgivaren menar att reglerna följs

Avarn security har skött säkerhetskontrollen på Arlanda sedan 2017, och de menar att det inte finns några säkerhetsbrister. De säger även att reglerna kring röntgen följs, rapporterar TV4 Nyheterna

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!