Den misstänkte pojken förekommer i flera utredningar.
Den misstänkte pojken förekommer i flera utredningar. - Foto: Johan Nilsson/Jonas Westling/TT

Misstänkte pojken i Skellefteå utreddes för kränkande behandling

Enligt nya uppgifter till Aftonbladet ska pojken, som misstänks för mordförsöket i Skellefteå, ha haft ett mönster av kränkande beteende mot andra. Pojken misstänktes för misshandel – och förekommer i flera utredningar om kränkningar mot skolelever.


I torsdags vid 17-tiden på kvällen hittades en allvarligt skadad flicka i ett skogsparti utanför Morö backe skola i Skellefteå. Flickan, som är under 15 år, fördes till sjukhus för sina svåra skador.

Det är en pojke, som också uppgetts vara under 15 år, som misstänks för försök till mord på flickan. Pojken skulle emellertid kunna vara äldre än så. Till Nyheter24 säger utredningsledare Anders Nyberg:

– Personnumret säger att han är under 15 år, men vi har uppgifter i utredningen som gör att vi kan misstänka att han fyllt 15 år.

Misstänkte pojken i Skellefteå utreds även för grov våldtäkt mot barn

Under onsdagen meddelade Nyberg även att pojken nu även misstänks för grov våldtäkt mot barn.

– Han delgavs även den misstanken i lördags. Det enda jag kan säga där är att det finns tillräckligt stöd i utredningen nu för att även den rubriceringen föreligger, säger han till Svenska Dagbladet.

Morö backe skola i närheten av brottsplatsen. Foto: Jonas Westling

Pojken misstänktes för försök till misshandel mot kvinna

Enligt nya uppgifter till Aftonbladet ska pojken även ha ett förflutet av kränkningar mot andra.

Det gäller dels en misstanke om försök till misshandel mot en vuxen kvinna för ungefär ett år sedan, vilket gör att pojken är känd för polisen sedan tidigare. På grund av hans ringa ålder förekommer han dock inte i brottsregistret.

Men det gäller även flera fall av kränkningar mot andra elever på pojkens skola.

En lekplats i närheten av brottsplatsen. Foto: Jonas Westling

Pojken tog på andra elever och kallade flicka för "hora"

I dokument från 2019 framgår det att den misstänkta pojken har varit med i flera utredningar gällande kränkningar mot andra skolbarn, rapporterar Aftonbladet

Utredningarna handlar bland annat om att pojken ska ha blivit närgången, slagit och tagit andra elever på rumpan, tagit en person på brösten samt kallat en flicka för “hora”. Skolans rektor bedömde utredningarna som hanterade 2020, eftersom pojken inte gick kvar på skolan.

Tidigare har Skellefteå kommuns grundskolechef Henrik Bolin uppgett att det inte finns någon dokumentation eller kommit några larm om att pojkens beteende har varit avvikande. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!