Fredag 12 Aug
Stockholm

Skolchefen i Skellefteå: Inga tidigare larm om misstänkte pojken

Den misstänkte pojkens skola hittar inga tidigare larm eller orosanmälningar om hans beteende, uppger skolchefen
Den misstänkte pojkens skola hittar inga tidigare larm eller orosanmälningar om hans beteende, uppger skolchefen. Foto: Johan Nilsson/TT

Tidigare i veckan florerade uppgifter om att skolan som den misstänkte pojken i Skellefteå går på skulle ha larmat om hans avvikande beteende under lång tid. Det förnekar kommunens grundskolechef Henrik Bolin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Omkring 17.30 i torsdags hittades en svårt skadad flicka vid ett skogsparti vid en skola i Morö Backe i Skellefteå. 

Polisen, som inledningsvis var förtegna om offrets identitet, gick i fredags ut med att det rörde sig om en flicka under 15 år. Under onsdagen vårdas hon fortfarande på sjukhus med allvarliga skador.

Här kan du läsa Nyheter24:s summering av mordförsöket i Skellefteå.

Ung pojke misstänks för brottet

En ung pojke misstänks ha orsakat flickan skadorna, och den inledande brottsrubriceringen var försök till mord. Under onsdagen meddelar utredningsledare Andreas Nyberg att han även misstänks för grov våldtäkt mot barn. 

Den misstänkte pojken har, liksom offret, benämnts som under 15 sedan händelsen inträffade i förra veckan. Men till Nyheter24 säger Nyberg att det nu finns uppgifter som talar för att den misstänkte pojken kan vara äldre än så.

– Personnumret säger att han är under 15 år, men vi har uppgifter i utredningen som gör att vi kan misstänka att han fyllt 15 år, säger han till Nyheter24 under onsdagen.

Inga anmälningar eller larm om pojken i Skellefteå

Enligt utredningsledare Nyberg förekom den misstänkte pojken i en polisutredning om försök till misshandel för ungefär ett år sedan, något som socialtjänsten ska ha informerades om efter att utredningens lagts ner.

Enligt uppgifter till Aftonbladet i måndags skulle skolan som den misstänkte pojken går på ha larmat om hans "avvikande beteende" under lång tid. 

Men det dementerar nya uppgifter från Skellefteå kommuns grundskolechef Henrik Bolin i en intervju med SVT Västerbotten. Under onsdagseftermiddagen gick kommunen igenom deras tillgängliga information om pojken, utan att finna några dokumenterade anteckningar.

– Vi har i nuläget inte hittat några anmälningar eller larm som har skickats iväg, säger Henrik Bolin till SVT.

Skolchefen: Inte hittat någon dokumentation

Hur det kommer sig att det florerat uppgifter om att skolan larmat om hans beteende vet han inte i nuläget.

– Jag hittar det inte i dokumentation och inte ens när jag pratar med rektorerna som har varit i kontakt med eleven så har vi hittat någonting sådant, säger Bolin till SVT.

Det är enligt Bolin inte otänkbart att den misstänkte pojkens beteende diskuterats internt mellan lärarna, men det ser i nuläget inte ut att gått via de "formella vägarna" om så är fallet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.