19-åringen sköts till döds i stadsdelen Närlunda i Helsingborg en kväll i oktober förra året. Arkivbild.
19-åringen sköts till döds i stadsdelen Närlunda i Helsingborg en kväll i oktober förra året. Arkivbild. - Foto: TT

Mördade vän – döms till 13 års fängelse

19-åringen kände sig hotad och ansökte om skyddat boende. Kort därefter sköts han till döds – lurad till döden av sina tidigare vänner, enligt åklagaren.Nu döms en av dem till ett långt fängelsestraff.


Tre män i 20-årsåldern var åtalade för mordet, men endast en av dem döms. Han döms till 13 år och fyra månaders fängelse för mord, misshandel och grovt vapenbrott.

För en vuxen gärningsman hade det samlade straffvärdet blivit livstids fängelse, men eftersom mannen var 20 år när brottet begicks blir strafftiden kortare.

Inte tillräckligt

De tre männen var åtalade för att tillsammans och i samförstånd ha begått mordet i Helsingborg i oktober förra året. Enligt tingsrättens dom har alla tre haft motiv för mordet, men för två av dem är bevisningen inte tillräckligt stark.

Målet är ett så kallat indiciemål, som bygger på bevisning som indirekt pekar ut de tre männen. Bland annat uppgifter från offrets bröder, som umgicks med männen under delar av kvällen och natten när skjutningen skedde, men de var inte själva med på brottsplatsen.

"Uppgifterna från brodern är inte ensamt tillräckliga för en fällande dom utan det krävs stöd av annan bevisning som tydligt visar på vilket sätt var och en av de tilltalade varit delaktig. När det gäller en av de tilltalade är bevisen tillräckliga men inte gällande de två andra", säger rådmannen Therese Larsson Dozet i ett pressmeddelande.

Knarkkonflikter

I bakgrunden till mordet finns konflikter om narkotika mellan två gäng i nordvästra Skåne. Den man som nu döms till fängelse pekades ut av offret, både på brottsplatsen och i ambulansen, som den som hade skjutit. Dessutom finns dna-spår på en av hylsorna.

En av de mordfriade männen döms till fängelse i ett år och fyra månader för grovt vapenbrott.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förberedde kokainsmuggling – hamnanställda döms

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse och näringsförbud för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han ska bland annat ha fått klienter att testamentera sina förmögenheter till honom.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?

Lessebo: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Kronofogden sålde en rävring som ska ha tillhört en person i Foxtrotnätverket för 66 500 kronor – men köparen betalade inte. Nu väntar ny auktion, skriver Expressen.

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.