Krisberedskapsrådgivaren berättar hur du på bästa sätt skyddar dig vid en skogsbrand.
Krisberedskapsrådgivaren berättar hur du på bästa sätt skyddar dig vid en skogsbrand. - Foto: Fredrik Sandberg/Ferenc Donka/AP/TT

Expertens svar – det här ska du alltid göra vid skogsbrand: "Många missar"

Risken för skogsbränder är på en extrem nivå i sommar. Nyheter24 har frågat Lasse Lähn, krisberedskapsrådgivare vid Röda korset, hur man ska agera om man drabbas.


Risken för skogsbränder är just nu på en extrem nivå i stora delar av landet. Samtidigt har Europa i veckan förberett sig för nytt värmerekord – och de bränder som rasar över kontinenten visar inga tecken på att sluta, enligt SMHI

Nyheter24 har frågat Lasse Lähn, krisberedskapsrådgivare vid Röda korset, hur man ska agera om man drabbas.

Många tror värsta brandfaran är över

Det torra och varma vädret väntas fortsätta de kommande dagarna. Om du bor i närheten av en skog eller annan plats som du är orolig ska börja brinna är det klokt att följa den lokala nyhetsrapporteringen.

– Om man överraskas av en skogsbrand ska man först och främst se om någon behöver hjälp och sedan så snabbt som möjligt förflytta sig till en säker plats och larma 112. I skogen kan det finnas personer som av olika anledningar är omedveten om branden. En som vilar i tältet eller är ute och fiskar kan lätt missa faran, säger Lasse Lähn till Nyheter24.

Är det en mindre brand kan man försöka släcka den. I torra markområden går det extremt fort och branden kan ta till större karaktär, då är det bästa att avlägsna sig från platsen.

Lyckas man däremot släcka branden ska man även i det här fallet larma 112.

– Det alltid är bra att branden dubbelkollas. Något många missar, när elden inte länge ryker, är att elden ligger och pyr i marken. Det är lätt att mista att faran faktiskt är över, säger Lasse Lähn.

Så minskar du risken för skogsbrand

– Befinner man sig permanent i ett skogsområde eller har en fastighet nära skog ska man se till att hålla det rent runt sitt hus. Det bör inte finnas något brännbart material, inget bråte, eller brännbar vegetation runt fastigheten då detta kan antändas, börja brinna och sprida branden till andra byggnader, säger Lasse Lähn.

Genom att ta bort det som är lättantändligt minskar risken att en annalkande mark- eller skogsbrand får fäste och möjligheterna ökar att kunna skydda byggnader. 

Packa en evakueringsväska

Om man får uppfattningen att branden är nära och platser i närheten börjar evakueras är det bra att ha en förberedd evakueringsväska.

– Det kvittar egentligen om man bor i ett samhälle eller mitt ute i landet, det är alltid bra att vara redo och packa en väska så man klarar sig för ett par dagar. Men packa inte för mycket, säger Lasse Lähn.

Väskan bör innehålla ett eller två ombyten, gärna en tjocktröja, personliga saker så som ID-kort och mediciner. Vätska och någon form av kalorier är också viktigt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Resultat efter trafikkontroll på Burträskvägen, Tjärn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

1 timme sedan
Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

1 timme sedan
Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

1 timme sedan
De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.