Så många kandidater till riksdagen har begått brott.
Så många kandidater till riksdagen har begått brott. - Foto: Henrik Montgomery/TT, Unsplash, Pixabay

Så många kandidater till Sveriges riksdag har dömts för våldsbrott

Bland de över 6 000 personer som kandiderar till Sveriges riksdag i valet i höst har elva dömts för olika våldsbrott, visar en kartläggning som Dagens Nyheter gjort.


I höst väntar val i Sverige, något som kommit att kallas för "ödesdigert" i svensk media.

Och liksom föregåendeval kandiderar nya medlemmar till riksdagen. Dagens Nyheter har kartlagt samtliga kandidater och deras eventuella brottsliga bakgrund sedan tio år tillbaka.

I sex av fallen rör det sig om personer som är partimedlemmar.

Här kan du också ta reda på var partierna står i frågan om legalisering av cannabis.

Så många har begått misshandel i Vänsterpartiet och Kristdemokraterna

På Vänsterpartiets och Kristdemokraternas riksdagslistor finns två kandidater från respektive parti som dömts för misshandel.

De två kandidaterna från KD dömdes 2017 och 2012, och i fallet med de två vänsterpartisterna är domarna från 2015 och 2012.

”Principen är att om ett brott ligger tillbaka i tiden och straffet är avtjänat måste det finnas en väg tillbaka till samhällsgemenskapen.”, skriver Sabina Bernhardsson, Kristdemokraternas presschef, i en mejlkommentar till DN.

Vänsterpartiets presstalesperson Örjan Rodhe skriver att det är distrikten som avgör om en kandidat är lämplig eller inte.

Så många har begått misshandel i Sverigedemokraterna och Moderaterna

Även en SD-kandidat och en moderat har dömts för misshandel. Ingen av de kandidater som dömts för våldsbrott är dock placerade på valbar plats.

Christian Krappedahl, pressekreterare för Sverigedemokraterna, säger till DN att partiet gjorde en "individuell bedömning i fallet".

I fallet där moderatkandidaten dömdes för misshandel ska det ha handlat om att han misshandlade en annan man, något han dömdes till åtta månader fängelse för 2014, innan hovrätten senare sänkte straffet till sex månader bakom galler.

Mannen ska tidigare ha dömts för både misshandel och olaga frihetsberövande 2007.

Så noggrant granskar riksdagspartierna sina kandidater

Hur pass noggrant partierna granskar sina kandidater skiljer sig åt. Majoriteten av riksdagspartierna har en så kallad central kandidatförsäkran som varje ansökande till riksdagen måste skriva under, där de väntas följa majoritetsbeslut och inte bete sig på ett sätt som partiet kan ta skada av.

Däremot krävs det inte i alla fall ett rent brottsregister.

Liberalerna är dock ett parti med principen att de kandidater som "på grund av exempelvis skatteskulder, misstanke om brottslighet eller misskötsel av förtroendeuppdrag" tvingas lämna sin kandidatur eller förtroendeuppdrag om brottet kan skada partiet.

Inom SD finns full kontroll för partiet att granska kandidatens brottsregister om denne kandiderar till förtroendeuppdrag i partiets namn.

Socialdemokraternas princip är att lämna uppgiften till distrikten, och Miljöpartiet förklarar för DN att deras kandidatförsäkring inte är offentlig.

Så många kandidater till riksdagen har dömts för brott

Totalt har nästan 100 av de som kandiderar till riksdagen dömts för olika brott.

De flesta domar rör sig om mindre trafikförseelser samt några fall av ringa narkotikabrott.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vet du vad du ska rösta på i höst?
Tack för din röst!